Головна / Економіка / Рада не змогла ухвалити закон щодо націоналізації колишнього "Альфа-банку"

Рада не змогла ухвалити закон щодо націоналізації колишнього "Альфа-банку"

2023/05/02 - 16:37
Рада не змогла ухвалити закон щодо націоналізації колишнього "Альфа-банку"

Верховна Рада не змогла прийняти законопроєкт №9107-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно удосконалення процедур зняття з ринку банку за воєнного стану", який б дозволив націоналізувати банки, що належать підсанкційним особам.

Інформація від народного депутата

Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram повідомив, що лише 212 депутатів проголосували за прийняття законопроєкту у другому читанні. Зокрема, лише 162 депутати від фракції "Слуга народу" підтримали законопроєкт. Потім, нардепи 264 голосами підтримали пропозицію направити законопроєкт на повторне друге читання.

Законопроєкт і меморандум з МВФ

Железняк зазначив, що прийняття законопроєкту є окремим пунктом у меморандумі з МВФ, тому неуспіх є поганим знаком.

Повноваження Нацбанку за законопроєктом

За законопроєктом №9107-1, який був проголосований у першому читанні 11 квітня, пропонується надати Нацбанку повноваження ухвалювати рішення про заборону підсанкційним особам (фізичним та/або юридичним) набувати або збільшувати істотну участь у банку, відкликання банківської ліцензії, ліквідацію банку або націоналізацію системно важливого банку.

Можливість націоналіз ації "Сенс банку"

Національний банк розробляє зміни до законодавства, які дозволять націоналізувати "Сенс банк" (раніше "Альфа-банк"), номінальними власниками якого є російські олігархи Міхаїл Фрідман та Пьотр Авен. Це єдиний системно важливий банк, що належить підсанкційним росіянам.

Попередній закон про націоналізацію банків

У жовтні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон про виведення з ринку системно важливих банків під час воєнного стану. Однак цей закон передбачав націоналізацію банків підсанкційних власників лише у випадку нестачі капіталу, а у "Сенс банку" цього не виявлено.

Нацбанк ліквідує інші банки підсанкційних росіян

Водночас, Нацбанк продовжує ліквідацію інших банків, що належать підсанкційним росіянам. Так, 8 березня Національний банк вирішив ліквідувати "Форвард Банк", який належить підсанкційному російському магнату Рустаму Таріко. Також, 27 лютого Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув у дохід держави 88,89% акцій "Першого інвестиційного банку" (PIN Bank), які належать президенту московського ЦСКА Євгенію Гінеру.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини