Головна / Війна в Україні / Втрачений мир: як війна могла завершитися ще навесні 2022-го

Втрачений мир: як війна могла завершитися ще навесні 2022-го

2024/04/27 - 01:35
Втрачений мир: як війна могла завершитися ще навесні 2022-го

Видання Welt опублікувало цікавий 17-сторінковий документ. Журналісти стверджують, що це ексклюзивний злив мирного договору України та РФ, який мав завершити війну, причому за кілька тижнів після повномасштабного російського вторгнення. Було досягнуто основних пунктів положень про мир, але потім щось пішло не так.

Що саме пішло не так? Яким мав бути «худий світ», який, як кажуть, «краще доброї війни»? Чому умови Москви в останній момент стали неприйнятними? Давайте розумітися. 

«Постійний нейтралітет», гарантії ненападу, Крим і Донбас за дужками: що включало мирну угоду 

Вже за кілька тижнів з моменту повномасштабної агресії РФ Москва і Київ впритул підійшли до укладання великої мирної угоди. Основні пункти останнього попередньо було затверджено. Фіналізувати всю історію мали персонально Зеленський з Путіним на особистій зустрічі. 

Головне з угоди: 

  • «Постійний нейтралітет» України. Тобто офіційна відмова від членства в будь-якому військовому союзі — зрозуміло, мається на увазі НАТО.
  • Повна відмова від ядерної зброї в будь-якому вигляді, недопуск іноземної зброї та військ до України, неможливість використання української військової інфраструктури іноземними військами, неучасть України у спільних військових навчаннях з іноземними військами.
  • РФ «гарантує безпеку» Україні — разом із США, Великобританією, Францією та Китаєм. Підтримка країн-гарантів у разі повторного нападу протягом трьох днів, але із правом вето РФ.
  • РФ не проти вступу до ЄС.
  • Фактична відмова України від Криму та частини Донбасу в межах, які окреслять Зеленський та Путін — вимога РФ. Україна погоджувалась на Крим, але Донбас – mdash; тільки вже окуповані території на момент початку війни. 

З невирішених пунктів, які вимагала РФ і на що не пішла Україна: 

  • Суперечка щодо територіального розмежування на Донбасі. 
  • Суперечка про чисельність та матеріальне оснащення ЗСУ. 
  • Російська мова — другий державний.
  • Скасування взаємних санкцій та позовів у міжнародних судах.
  • Законодавча заборона «фашизму, нацизму та агресивного націоналізму».

«Змішалися в купу коні-люди»: справедливий світ чи «лагідна капітуляція?» 

Відразу висловимо нашу позицію: сьогодні, навесні 2024-го, давно немає сенсу міркувати про те зо моглоб бути. Фантазії на тему «а що було б, якби...» в своїй суті антинаукові і до реальності відношення не мають. Адже, як було б насправді, ми вже не дізнаємося. Можливо все склалося б відносно вдало. А можливо, і навпаки. Так що нарікати на втрачений світ, де всі любили б один одного (ні) ми не станемо — безглуздо.

Тим більше, що «світ» на умовах РФ на той час виглядає відверто дивно. У ньому змішане до купи все, що тільки можна. І все це, швидше за все, було б нездійсненно. Пройдемося лише за кількома пунктами:

  • «Постійний нейтралітет» — це що? Росіяни, зважаючи на все, не розуміють юридичної різниці між «нейтралітетом» та «позаблоковістю». Адже насправді вимагали вони другого, називаючи його першим. Коротко кажучи, позаблоковість — це політика держави, а нейтралітет — юридично закріплений міжнародний статус.
  • «Гарантії безпеки» від РФ... після нападу РФ та з правом вето РФ. Серйозно?
  • «Особисто накреслити кордони «російського» Донбасу» — це як? А якби такий «кордон» від Путіна закінчувалася десь Дніпром?
  • Законодавча заборона фашизму та нацизму у нас вже є — поряд із комунізмом. А як зрозуміти термін «агресивний націоналізм»? Які у нього відмінності від «неагресивного»? Пісня Шамана «Я російська» — це також прояв агресивного націоналізму?

...і так далі. Якщо вивчати документ детальніше, дивних місць там буде більше. Швидше за все, угоду просто писали нашвидкуруч, бо ніхто всерйоз не готувався до такого.

Підсумуємо. Ми довго думали, які висновки можна зробити. У Welt та багатьох інших ЗМІ пишуть, що навіть ретроспективно положення угоди були досить вигідними для України. наскільки це взагалі можливе у тій ситуації. Важко погодитися з цим на 100%, адже документ швидше був все ж таки «лагідною капітуляцією» для нашої країни. Що дозволяє місцями зберегти особу, але не більше того. 

Проте річ у тому, що умови капітуляції диктують переможці. А Москва ні навесні 2022, ні навесні 2024 все ще ніде не перемогла. Як і Україна, не програла. Тож ще нічого, на жаль, не закінчилося. Ситуація перебуває в динаміці, і до розв'язки поки що далеко. А сливи мирних угод дворічної давності показують лише ту варіативність та деяку штучність ситуації, в якій ми перебуваємо

Щоб закінчити війну, потрібна політична воля всіх сторін. І все. А її зараз немає — і насамперед у тих, хто продовжує повномасштабну агресію ось уже 793-й день.
 

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини