Головна / Війна в Україні / Україна - новий Ізраїль? Як молодь готуватимуть до захисту Батьківщини

Україна - новий Ізраїль? Як молодь готуватимуть до захисту Батьківщини

Україна - новий Ізраїль? Як молодь готуватимуть до захисту Батьківщини

Президент Зеленський ще 2022 року заявляв, що майбутнє України - це "великий Ізраїль" Східної Європи.

Пізніше він також кілька разів згадував, що саме ізраїльський досвід функціонування держави (у контексті оборони) для нас є прикладом. І ось уже ухвалено закон про мобілізацію, а Верховна Рада також рекомендує ухвалити законопроєкт про початкову військову підготовку школярів, студентів і взагалі майже всіх. 

Що це таке, як це працюватиме і чи справді ми йдемо шляхом Ізраїлю?

Автомат зі шкільної лави? 

Комітет з питань молоді та спорту рекомендує Раді ухвалити законопроєкт під номером 11092 "Про вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки". У документі йдеться про те, що початкова загальновійськова підготовка громадян України здійснюватиметься з метою "формування у громадян первинних загальновійськових знань і спеціальних компетентностей щодо оборонної свідомості, ознайомлення громадян із місцем і роллю громадянина у зв'язку з усвідомленням свого обов'язку щодо збройного захисту України".

Причому почнеться вся ця справа вже зі школи. Так, у законопроєкті зазначено, що початкова загальновійськова підготовка буде реалізовуватися на третьому рівні середньої освіти. Мається на увазі 10-11 клас або 2-3 курс коледжу/технікуму/ПТУ. Молодим хлопцям викладатимуть предмет "Захист України". Під нього вже розробляється відповідна навчальна програма. Торкнеться нововведення, судячи з усього, і дівчаток: статевий поділ у законі не прописано, йдеться про "громадян України" загалом. 

З одного боку, все це в якомусь вигляді існувало і раніше. У багатьох хлопців у школі був предмет "Захист Батьківщини" або щось аналогічне. Щоправда, максимум, чого на ньому вчили, - ходьбі строєм, правильному пов'язуванню кокарди, а в найпросунутіших випадках могли показати, як розбирається/збирається макет автомата Калашникова. Загалом, курс був відверто прохідним, "для галочки". Тепер же ставитися до цього стануть набагато серйозніше. 

На школярах і студентах коледжів справа не обмежиться. З 2025 року в усіх вишах України введуть обов'язкову військову підготовку. Вона буде необхідна кожному учню чоловічої статі - дівчатам же вирішили дати "вільну". Хоча жінки також зможуть відвідувати такі курси, але вже за бажанням. 

Встигнути пройти базову військову підготовку потрібно буде всім до 25 років. До цього віку в нас поки що не мобілізовують. Але є нюанс: після проходження підготовки громадянин зараховується до реєстру військовозобов'язаних. А вони, згідно із законом, підлягають мобілізації вже з 18 років. Тобто, пройшовши курс у школі, молода людина стає придатною до призову на війну вже до повноліття. Однак якщо особа навчатиметься, то вона має право на відстрочку як від БВП (до 24 років), так і від мобілізації.

За відмову навчатися військової справи без поважних причин передбачена адміністративна відповідальність. Доведеться заплатити штраф у розмірі 850 гривень. Резюмуючи: з предмета, на який абсолютно всі (і учні, і вчителі) раніше традиційно забивали, "Захист України" за новим законодавством стане ледь не профілюючим курсом як у школах, так і в інших навчальних закладах.

Чи буде це працювати?

В Україні суворість законів нерідко компенсується необов'язковістю їхнього виконання - така специфіка правової системи, що склалася в нашій країні. Але очевидно, що на низку нових "військових" законів влада покладає великі надії, а тому хоча б якось працювати вони будуть. Адже загальновійськова підготовка зі шкільної лави частково вирішує для держави фундаментальну проблему: нестачу людей в армії. А так країна отримає мільйони нових військовозобов'язаних, причому абсолютно легально. Щоправда, якою буде якість таких призовників - питання відкрите.

Тому що закон, навіть у разі більш-менш нормальної роботи, все одно створить цілу прірву нових корупційних ризиків. Напевно з'являться способи офіційно або напівофіційно "відкосити" від військової підготовки, отримати звільнення, або пройти її заднім числом, etc. Ми не стверджуємо, що робити так будуть абсолютно всі. Але те, що можливості будуть - не сумніваємося. 

Як не сумніваємося, що держава на все це якось реагуватиме, і, найімовірніше, - у бік посилення правил. Тому що на горизонті явно маячить довга війна на виснаження, кінця-краю якої не видно. А отже, потреба в людях для армії нікуди не зникне. І владі доведеться йти на нові непопулярні рішення, щоб збільшити приплив свіжої крові в ЗСУ. Сюди ж належить і призов з 18 років, і можлива мобілізація жінок, про що ми неодноразово писали в інших матеріалах. 

Підсумуємо.

Україна однозначно рухається лінією, що нагадує ізраїльський шлях: максимальна мілітаризація, тенденція до загальної військової повинності всіх громадян, пріоритет сектору оборони та безпеки над усіма іншими, etc. І це абсолютно логічно в контексті загальної ситуації. Нам би, звісно, хотілося, щоб ми стали "другим Ізраїлем" в іншому: середня з/п у кілька тисяч доларів, медицина й освіта світового рівня, широкі соціальні гарантії від держави, etc. Але, на жаль, поки що "маємо шо маємо". 

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини