Головна / Війна в Україні / США перекрили канал з відмивання грошей для російської еліти та кіберзлочинців

США перекрили канал з відмивання грошей для російської еліти та кіберзлочинців

2023/11/03 - 18:47
США перекрили канал з відмивання грошей для російської еліти та кіберзлочинців

Сполучені Штати оголосили про введення санкцій проти громадянки РФ Катерини Жданової та її рахунків на криптовалютних біржах. За допомогою них вона допомагала російським олігархам і кіберзлочинцям переміщати за кордон сотні мільйонів доларів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів США.

Санкції проти Жданової відповідають зобов'язанням G7 по боротьбі з ухиленням від санкцій і закриттям лазівок, що дозволяють російській державі, її елітам, довіреним особам і олігархам використовувати віртуальну валюту для нівелювання впливу міжнародних санкцій. 

"Через таких ключових посередників, як Жданова, російські еліти, групи, що займаються розсилкою програм-здирників, та інші незаконні суб'єкти намагалися обійти американські та міжнародні санкції, зокрема, за допомогою віртуальної валюти", - заявив заступник міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Брайан Нельсон. 

За даними відомства, у березні минулого року Жданова допомогла російському клієнту приховати джерело свого багатства, щоб переказати понад 2,3 млн доларів до Західної Європи обманним шляхом через шахрайський інвестиційний рахунок і операцію з придбання нерухомості. В іншому випадку вона допомогла російському олігарху перевести понад 100 млн доларів в ОАЕ.

НАСЛІДКИ САНКЦІЙ

В результаті сьогоднішніх дій все майно та частки в майні зазначеної вище особи, що знаходяться в США або у володінні чи під контролем американських осіб, блокуються, про що необхідно повідомити OFAC. Крім того, також блокуються будь-які організації, які прямо чи опосередковано, окремо чи в сукупності, на 50 або більше відсотків належать одній або кільком заблокованим особам. За винятком випадків, коли це дозволено загальною або спеціальною ліцензією, виданою OFAC, або коли є виняток, правила OFAC загалом забороняють усі транзакції американських осіб або в межах (чи транзитом через) США, які стосуються будь-якого майна або часток у майні визначених або заблокованих з інших причин осіб. 

Крім того, фінансові установи та інші особи, які беруть участь у певних операціях або діяльності з підсанкційними юридичними та фізичними особами, можуть наражатися на санкції або бути об'єктом примусових заходів. Заборони включають здійснення будь-яких внесків або надання коштів, товарів чи послуг будь-якою визначеною особою, для неї або на її користь, а також отримання будь-яких внесків або надання коштів, товарів чи послуг від будь-якої такої особи. 

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини