Головна / Політика / Європарламент ухвалив резолюцію, якою закликав НАТО офіційно запросити Україну до Альянсу

Європарламент ухвалив резолюцію, якою закликав НАТО офіційно запросити Україну до Альянсу

2023/06/15 - 15:22
Європарламент ухвалив резолюцію, якою закликав НАТО офіційно запросити Україну до Альянсу

Депутати Європарламенту закликають союзників по НАТО виконати свої зобов'язання перед Україною і підготувати ґрунт для запрошення Києва приєднатися до оборонного альянсу.

У резолюції, ухваленій у четвер 425 голосами проти 38 за 42 утрималися, депутати Європарламенту наголошують, що вони очікують, що "процес приєднання почнеться після закінчення війни і буде завершено якомога швидше".

Допоки не буде досягнуто повноправного членства, ЄС та його держави-члени разом із союзниками по НАТО та партнерами-однодумцями мають тісно співпрацювати з Україною для розроблення тимчасових рамок гарантій безпеки, кажуть депутати Європарламенту, які мають бути реалізовані одразу після війни. Парламент наголошує, що інтеграція України як до НАТО, так і до ЄС зміцнить регіональну та глобальну безпеку і зміцнить зв'язки між Україною та євроатлантичною спільнотою.

Руйнування Каховської греблі - воєнний злочин

Депутати Європарламенту найрішучішим чином засуджують руйнування Росією Каховської греблі 6 червня, що є воєнним злочином і спричинило великі повені й екологічну катастрофу, а також екоцид в Україні.

Усіх винних у воєнних злочинах, включно з руйнуванням греблі, буде притягнуто до відповідальності відповідно до міжнародного права, додають вони.

Необхідність всеосяжного пакета відновлення ЄС для України

Парламент закликає до всеосяжного та адекватного пакета ЄС з відновлення України, який має бути зосереджений на негайній, середньостроковій та довгостроковій допомозі, реконструкції та відновленні країни. Вони з нетерпінням чекають запропонованого Європейською комісією перегляду поточної Багаторічної фінансової програми та пропонованого Фонду відновлення України, що покриватиме фінансування потреб України у відновленні в найближчі роки.

Депутати Європарламенту наголошують на важливості пов'язування відновлення України з її підготовкою до вступу в ЄС і поточними внутрішніми реформами, наголошуючи водночас, що відновлення пошкодженої інфраструктури та промислових потужностей має відбуватися відповідно до принципу "краще, ніж було" та Європейського зеленого курсу. Це допомогло б перетворити країну на безвуглецеву та цифрову сучасну європейську державу загального добробуту та ринкову економіку.

Джерело: europa.eu (15.06.2023)

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини