Головна / OSINT / Зникнення російської військової техніки з бази в Криму: можлива підготовка до контрнаступу ЗСУ

Зникнення російської військової техніки з бази в Криму: можлива підготовка до контрнаступу ЗСУ

2023/04/27 - 01:28
Зникнення російської військової техніки з бази в Криму: можлива підготовка до контрнаступу ЗСУ

Аналітик американського інституту виявив на супутникових знімках зміни на російській військовій базі в Криму, що можуть свідчити про підготовку до українського контрнаступу.

Бреді Африк, осінтер, та аналітик дослідницького відділу зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємництва, повідомив у Twitter про зникнення значної частини російської військової техніки з бази на півночі Криму. За новими супутниковими знімками, це місце раніше використовувалося для зберігання танків, бронетехніки та артилерії.

На фотографіях від Maxar Technologies, датованих 11 лютого, видно десятки одиниць бронетехніки, танків та артилерійських знаряддь. Також було виявлено значне скупчення оборонних споруд поблизу Медведівки, у тому числі мережу окопів та клиноподібних протитанкових бетонних загороджень, відомих як "зуби дракона". Водночас, нові зображення від Європейського супутника Sentinel 2 свідчать, що більшість військової техніки вже відсутня на базі.

Поки що невідомо, чому Москва передислокувала обладнання та куди воно було перевезено. Однак, недавно представники московської влади в Криму натякали на можливий контрнаступ ЗСУ на півострів. Сергій Аксьонов, гауляйтер Криму, зазначив, що вони готуються "до будь-якого сценарію".

Експерти, коментуючи заяви Аксьонова, допускають, що відведення російської військової техніки з бази в Медведівці може бути пов'язане з оборонними операціями напередодні контрнаступу Збройних Сил України.

Сполучені Штати Америки протягом років підтримують позицію, що Крим все ще є частиною України. Проте адміністрація Байдена зберігала жорстку лінію після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, відмовляючись надати Києву необхідну зброю для націлювання на Кримський півострів. Тепер ця лінія починає пом'якшуватися.

На окупованому півострові Крим спостерігається зростання активності виявлення жовтих стрічок, патріотичних графіті та антивоєнних закликів у листівках. Громадяни, що не залишаються байдужими до долі своєї країни, дають зрозуміти, що повернення півострова під контроль України неминуче.

Незважаючи на те, що найактивніші бойові дії відбуваються на східному фронті російсько-української війни, Україна не забуває про деокупацію Криму, де ведеться своєрідна "інша війна". За даними українських розвідників, російська окупаційна "адміністрація" в Криму почала вивозити своїх рідних з півострова.

Раніше повідомлялося, що на території Криму росіяни розмістили значну кількість наземної та авіатехніки. Ворог також будує фортифікації, готуючись до можливих оборонних дій. Міністерство оборони Великої Британії відзначило, що атаки безпілотних надводних апаратів на Севастополь допомогли українським силам знизити активність російського флоту в Чорному морі.

Ці розвитки стосовно російської військової техніки та можливої підготовки до контрнаступу ЗСУ показують, що ситуація на півострові Крим продовжує залишатися напруженою. Україна та її союзники продовжують прагнути повернення Криму під український контроль, а російська сторона, здається, готується до можливих українських дій.

Міжнародна спільнота має уважно стежити за цими подіями та бути готовою до підтримки України у відновленні її суверенітету та територіальної цілісності. Військові дії та дипломатичні зусилля мають бути націлені на досягнення сталого та мирного врегулювання конфлікту, забезпечення безпеки місцевого населення та відновлення регіональної стабільності.

Зараз, коли адміністрація Байдена починає пом'якшувати свою політику щодо Криму, можливо, настане час для нових переговорів та співпраці між сторонами конфлікту. Тільки спільними зусиллями, на основі міжнародного права та поваги до суверенітету кожної держави, може бути досягнуто мир та стабільність на території України.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини