Головна / Військова допомога / З’явилися докази використання ЗСУ турецької РСЗВ Roketsan MCL

З’явилися докази використання ЗСУ турецької РСЗВ Roketsan MCL

2023/04/20 - 00:36
З’явилися докази використання ЗСУ турецької РСЗВ Roketsan MCL

У Збройних сил України є турецька реактивна система залпового вогню Roketsan MCL.

Проєкт Ukrainian Weapon Tracker звернув увагу на фото, яке опублікувала 49-та артилерійська бригада на своїй сторінці у Facebook.

На знімку можна побачити пускову установку та транспортно-заряджальну машину турецького комплексу.

До контрнаступу готові“, – підписали фото військові з 49 ОАБр.

Це перше візуальне підтвердження використання цієї зброї Силами оборони України. Камуфляж на фото 49-ої бригади аналогічний до того, який можна побачити на виставковому зразку турецької компанії.

Щоправда замість двох пакетів із 6-ма направляючими для 230-мм ракет можна побачити два блоки з двома направляючими кожен.

Модульна система Roketsan MCL дозволяє теоретично вести вогонь також 122-мм та 300-мм турецькими ракетами.

Цікаво, що система базується на російському шасі КАМАЗ-65224.

Раніше портал Oryx із посиланням на власні джерела писав, що ЗСУ отримали високоточні ракети TRLG-230 для цієї системи ще влітку 2022 року.


Основні ракети, що використовуються з РСЗВ Roketsan MCL:

  1. Cirit (2,75 дюйма) - легка точна керована ракета з лазерним керуванням. Її дальність становить більше 8 км, а боєголовка забезпечує точне пораження м'яких та легкоброньованих цілей.
  2. LUMTAS (70 мм) - ракета з лазерним керуванням, розроблена спеціально для боротьби з високоманевреними цілями, такими як вертольоти, БПЛА та наземні платформи.
  3. UMTAS (160 мм) - протитанкова керована ракета з дальністю стрільби до 8 км і високою проникаючою здатністю. Вона може бути використана для знищення важких броньованих машин і фортифікаційних споруд.
  4. TRLG-230 – ракета класу «земля-земля». Її можна запускати з артилерійської системи ROKETSAN MCL (Multi-Caliber Launcher) та інших платформ із сумісними інтерфейсами.

Під час демонстрації зразка ракети у серпні 2020 року цілевказання здійснювалось із безпілотного літального апарату Bayraktar TB2.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини