Головна / Україна / Україна розробляє захист критичної інфраструктури за європейськими стандартами

Україна розробляє захист критичної інфраструктури за європейськими стандартами

2023/04/26 - 19:28
Україна розробляє захист критичної інфраструктури за європейськими стандартами

Україна активно працює над захистом критичної інфраструктури та співпрацює з ЄС та США в цій сфері, відбуваються підготовка та реагування на кризові ситуації.

Заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій підкреслив під час панельної дискусії, що Україна розглядає європейські директиви з захисту критичної інфраструктури та веде співпрацю з країнами ЄС, які вже запроваджують ці заходи. Україна також активно співпрацює з Американською агенцією з кібербезпеки (CISA) та захисту критичної інфраструктури.

Основні етапи співпраці між Держспецзв’язком та CISA включають укладання меморандумів, проведення навчань та розробку нормативно-правової бази. В Україні створені переліки об’єктів критичної інфраструктури (ОКІ), а скоро має бути ухвалена постанова КМУ про ведення Реєстру критичної інфраструктури, який допоможе координувати захист ОКІ.

Реєстр міститиме дані про реєстраційний номер ОКІ, оператора, форму власності, країну реєстрації та іншу інформацію. Секторальні органи та оператори ОКІ будуть відповідальні за категоризацію та подання даних до Реєстру. Забезпечення безпеки ОКІ покладається на їх операторів.

Функціональні органи, такі як ЗСУ, СБУ та Держспецзв’язку, відіграють важливу роль у реагуванні на кризові ситуації, пов'язані з безпекою та стійкістю критичної інфраструктури, відражаючи загрози від ракетних обстрілів, диверсій та кібератак.

Потій зазначив, що в Держспецзв’язку триває робота над нормативно-правовим урегулюванням процесу паспортизації ОКІ та розробленням і затвердженням проєктних загроз національного рівня. Під час заходу було відзначено, що енергетична інфраструктура є однією з основних мішеней ворога під час війни. З жовтня 2022 року по лютий 2023 року Україну вразило більше 1 500 ракет і дронів-камікадзе, внаслідок чого було знищено 61% генерації енергетики.

Акцентовано на важливості активізації зусиль для підготовки до загроз та захисту енергетичної інфраструктури на наступну зиму. Наголошено, що своєчасне створення реєстру ОКІ та подання інформації для його наповнення мають велике значення для захисту критичної інфраструктури України.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також висловила свою стурбованість щодо загрози критичної інфраструктури Євросоюзу.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини