Головна / Війна в Україні / НАТО розглядає можливість гарантій для України за "Ізраїльським зразком"

НАТО розглядає можливість гарантій для України за "Ізраїльським зразком"

2023/05/23 - 02:05
НАТО розглядає можливість гарантій для України за "Ізраїльським зразком"

Можливий документ може бути побудований на рекомендаціях, представлених у Києві в попередньому році. НАТО звертає увагу на варіант надання Україні безпекових гарантій за прикладом Ізраїлю перед її приєднанням до Альянсу,

повідомляє The Wall Street Journal, цитуючи анонімних західних чиновників і заяву президента Польщі Анджея Дуди. Речі йде про пріоритет у передачі озброєння і технологій, але не безпосереднього втягнення іноземних військ для захисту територій.

Дуда зазначив, що союзники України готують угоду за "ізраїльським зразком", в даний час активно ведуться дискусії. Як зазначили інші джерела, підтримка цієї концепції зростає, але деталі поки що відсутні – союзники з'ясовують, як ця модель виглядатиме для нашої країни.

Згідно з інформацією видання, безпекові гарантії ґрунтуються на рекомендаціях щодо Київського безпекового договору, що були розроблені у 2022 році групою експертів під керівництвом керівника офісу президента України Андрія Єрмака і колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена. Можливий документ може бути затверджений після липневого саміту Альянсу у Вільнюсі, де, як очікується, також буде обговорюватися "ізраїльський зразок".

Угода не перешкоджатиме вступу нашої країни до Північноатлантичного блоку в майбутньому та допоможе НАТО уникнути прямого залучення в конфлікт з Росією. Основним гарантом безпеки, імовірно, стануть Сполучені Штати Америки. До них можуть приєднатися, зокрема, Німеччина та Франція, які в цілому підтримують план надання "ряду двосторонніх гарантій у межах багатосторонньої угоди".

Як зазначається у WSJ, цей договір має на меті позбавити режим російського президента Владіміра Путіна надії на зниження підтримки України на фоні президентських виборів у США. За допомогою угоди союзники хочуть уникнути продовження війни з боку РФ.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини