Головна / Європейський Союз / Китай виправдовується за співпрацю з Росією на фоні можливих санкцій

Китай виправдовується за співпрацю з Росією на фоні можливих санкцій

2023/05/08 - 22:58
Китай виправдовується за співпрацю з Росією на фоні можливих санкцій

Європейський Союз планує ввести санкції проти декількох китайських корпорацій, які сприяють збільшенню озброєння російських загарбників.

Пекін обурений такими кроками та запевняє, що не підтримує росіян у війні проти України.

Євросоюз готує розгляд санкцій проти 7 китайських компаній та ряду компаній з інших держав, які підтримують російських окупантів. Китай уже відгукнувся офіційною заявою, сподіваючись затримати жорстке рішення ЄС.

Позиція Китаю стосовно співпраці з Росією: Представник МЗС Китаю Ван Веньбінь заявив на брифінгу про співробітництво своєї країни з окупантами. Він стверджує: це співробітництво має на увазі лише торгівельно-економічні відносини та абсолютно не допомагає росіянам у війні проти України.

Китайсько-російська економічна та торгова співпраця не пов'язана з кризою в Україні. Вона не спрямована проти жодної третьої сторони, і ми категорично проти того, щоб хтось втручався в нього та вживав залякувальних заходів, - стверджує Веньбінь.

Тим не менше, Пекін також попереджає про відповідні дії на введення санкцій. Конкретні кроки Веньбінь не розкрив. За його словами, санкції ЄС можуть підривати "взаємну довіру та співпрацю між Китаєм та ЄС".

Китай закликає Євросоюз відмовитися від введення санкцій та стверджує, що завжди підтримує свої "закономірні та легітимні" інтереси. Щодо війни в Україні, Пекін стверджує, що він відіграє "конструктивну роль у вирішенні кризи".

Загалом, Китай намагається зменшити напругу, пов'язану зі співпрацею з Росією, та уникнути санкцій від Євросоюзу. Пекін заявляє про свою небажаність допомагати російській військовій кампанії в Україні та намагається зосередитись на торгівельно-економічних відносинах. Чи змінить така позиція підхід Євросоюзу щодо введення санкцій, поки що невідомо. Варто відстежувати подальший розвиток подій та реакцію міжнародної спільноти на дії Китаю у контексті співпраці з Росією.

У майбутньому, наслідки введення санкцій проти китайських компаній можуть мати велике значення не лише для Китаю, але й для Євросоюзу. З одного боку, санкції можуть надати додаткового тиску на Росію, показуючи, що міжнародна спільнота не збирається терпіти агресію проти України. З іншого боку, санкції можуть підривати співпрацю між Євросоюзом та Китаєм, яка є важливою для економічного розвитку обох сторін.

Також варто зазначити, що китайська дипломатія намагається зберегти міжнародну репутацію своєї країни. Відступаючи від активної підтримки Росії, Пекін сподівається зміцнити свої позиції на світовій арені та уникнути негативних наслідків від асоціації з агресором.

В цілому, ситуація навколо співпраці Китаю з Росією є динамічною та непередбачуваною. Відповідь Євросоюзу на заяви Пекіна та можливість введення санкцій проти китайських компаній продовжує залишатися відкритим питанням. Тим не менш, міжнародна спільнота мусить ретельно слідкувати за подіями та готуватися до різних сценаріїв розвитку ситуації

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини