Головна / Політика / Непохитна підтримка України: лідери G7 ухвалили спільне комюніке

Непохитна підтримка України: лідери G7 ухвалили спільне комюніке

Непохитна підтримка України: лідери G7 ухвалили спільне комюніке

Керівники країн Великої сімки після зустрічі в Хіросімі оголосили заяву, в якій висловили незламну підтримку Україні в конфлікті з Росією.

Також було розроблено стратегію протидії таким загрозам, як використання енергетики Росією як засобу впливу.

— Ми спільно зосередимося на забезпеченні того, щоб спроби зловживання економічною залежністю, відмовляючи членам G7 та нашим партнерам, зокрема слабким економікам, в підкорення та виконання вимог, зазнали невдалості та стикалися з наслідками, — згадується в документі.

У ньому також зазначено, що виходячи з недавніх випадків маніпуляції енергетичною та іншими економічними залежностями, ми станемо рішучо проти такої позиції.

Зокрема, в спільному комюніке керівники Великої сімки підтвердили наступні ключові пункти:

  • надати Україні підтримку так довго, як буде потрібно через незаконну воєнну агресію з боку Росії;
  • збільшити дії у сфері роззброєння та нерозповсюдження з метою досягнення кінцевої мети — світу без ядерної зброї та без загрози для всіх;
  • сприяти перехід до чистих енергетичних економік майбутнього за допомогою співпраці в межах G7 та поза її межами.

В комюніке згадана окрема заява лідерів G7 щодо України, прийнята у п'ятницю, де вони зобов'язуються "зміцнити дипломатичну, фінансову, гуманітарну та воєнну підтримку України, підвищити вартість для Росії та тих, хто підтримує її воєнні дії, та продовжити боротьбу проти негативних наслідків війни для всього світу, особливо для найбільш вразливих груп населення".

Саміт G7 продовжується в Японії до 21 травня. Учасники зустрічі обговорюють шляхи до стабілізації світової економіки, зокрема, внаслідок пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини