Головна / Новини / ЄС виділив 400 мільйонів євро від заморожених росактивів на українські гаубиці "Богдана" – посол

ЄС виділив 400 мільйонів євро від заморожених росактивів на українські гаубиці "Богдана" – посол

ЄС виділив 400 мільйонів євро від заморожених росактивів на українські гаубиці "Богдана" – посол

ЄС уже спрямовує доходи від заморожених росактивів на зброю для України – 400 мільйонів євро з першого траншу направили на фінансування українських оборонних підприємств і з них уже оплатили виробництво українських гаубиць "Богдана", повідомила посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова.

Джерело: посол в інтерв’ю "ЄвроПравді"

Деталі: Матернова нагадала, що ЄС пів року тому схвалив схему використання доходів від заморожених росактивів на користь України. У серпні з них виділили перші 1,4 млрд євро і кілька країн-членів отримали фінансування для нових постачань зброї. 

Пряма мова посла: "Але набагато важливіше те, що 400 мільйонів з цієї суми підуть на українські оборонні підприємства. Це Данія придумала таку систему. Вона була першою країною, яка уклала контракт і оплатила виробництво гаубиць "Богдана" для ЗСУ.

Отже, ми влили 400 мільйонів євро через Данію в українську оборонну промисловість. Погодьтеся, це досить значна сума…  І це – така вишукана справедливість, правда ж? За кошти російських заморожених активів ви робите гаубиці". 

Деталі: Матернова уточнила, що до 400 млн з росактивів Данія доклала певні власні кошти і так розмістила велике замовлення на українському воєнному заводі.

"З наступного траншу ще більша сума піде безпосередньо на українську оборонну промисловість. Тому що ви виробляєте продукцію тієї ж якості за менші гроші, робите це швидше, транспортні та логістичні витрати у вас менші, і на додаток – виробники платять податки в Україні та допомагають підтримувати економіку.

Це те, чим я особливо пишаюся, бо я була одним з найпалкіших захисників цієї ідеї.  Тому я дуже рада, що тепер ця система реально запрацювала", – підсумувала посол. 

Передісторія:

  • Україна неодноразово закликала партнерів виділяти кошти на виробництво необхідної їй зброї українським ОПК. 

Дивіться повне інтерв'ю з Катаріною Матерновою про підготовку до зими, гроші на зброю та вступ до ЄС.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини