Головна / Політика / Боррель пропонує суттєво збільшити фонд ЄС, з якого допомагають Україні зброєю

Боррель пропонує суттєво збільшити фонд ЄС, з якого допомагають Україні зброєю

2023/05/18 - 00:50
Боррель пропонує суттєво збільшити фонд ЄС, з якого допомагають Україні зброєю

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеф Боррель запропонував збільшити Європейський фонд миру, який підтримує військову допомогу Україні, ще на 3,5 мільярда євро.

Про це повідомили джерела в ЄС агентству Reuters у середу.

Анонімний високопоставлений чиновник ЄС повідомив, що Боррель вирішив просити про збільшення фінансування фонду, оскільки його поточні ресурси вичерпуються, а ЄС хоче забезпечити достатню кількість ресурсів для військової допомоги іншим країнам, в тому числі Україні.

"Нам потрібно поповнити його (фонд). Суть Європейського фонду миру... універсальна. Він не був задуманий для України. Він був розроблений для будь-якого конфлікту, з яким може зіткнутися Європейський Союз", - додало джерело.

Європейський фонд миру є позабюджетним інструментом, загальний обсяг якого наразі становить майже вісім мільярдів євро. З нього державам-членам ЄС компенсують частину військових витрат, які вони перераховують Україні. Загалом на військову допомогу Україні з фонду було витрачено близько 4,6 мільярда євро.

Водночас, завдяки Європейському фонду миру ЄС також підтримує багато інших країн, таких як Мозамбік, Грузія, Молдова, Малі, Сомалі, Нігер, Йорданія, Боснія і Герцеговина, Ліван, Мавританія.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини