Головна / Новини Світу / Заворушення в Дагестані: Протести проти ізраїльського рейсу призвели до закриття аеропорту

Заворушення в Дагестані: Протести проти ізраїльського рейсу призвели до закриття аеропорту

2023/10/30 - 18:13
Заворушення в Дагестані: Протести проти ізраїльського рейсу призвели до закриття аеропорту

Бурхливого недільного вечора в Дагестані, Росія, прибуття рейсу з Тель-Авіва викликало великий протест, який завершився тимчасовим закриттям аеропорту Махачкали і арештом 60 осіб.

Про це інформує видання Aljazeera.

Інцидент розгорнувся, коли сотні людей, розлючених військовими діями Ізраїлю в Газі, увірвалися на територію аеропорту, щоб засудити прибуття ізраїльського рейсу. Заворушення швидко розрослися, що викликало значну реакцію з боку місцевих правоохоронних органів.

Події почалися о 19:00 за місцевим часом, коли літак російської авіакомпанії Red Wings, що летів з Тель-Авіва, приземлився в аеропорту Махачкали. За лічені години сотні протестувальників подолали сили безпеки, прорвавши бар'єри аеропорту, щоб отримати доступ до злітно-посадкової смуги і прилеглих територій. На місці подій панував хаос: протестувальники трощили скляні двері, розмахували палестинськими прапорами і голосно скандували антиєврейські гасла. В умовах безладу ізраїльські пасажири, що прибували, опинилися в ізоляції та під охороною співробітників служби безпеки, доки ситуація не стабілізувалася.

Коли правоохоронці намагалися відновити контроль, почалися сутички, в результаті яких було поранено двадцять осіб, у тому числі дев'ять поліцейських. Заворушення спонукали владу заарештувати 60 осіб, хоча конкретні звинувачення залишаються незрозумілими. Тим часом робота аеропорту зупинилася, а рейси були перенаправлені до сусідніх аеропортів. Міністерство внутрішніх справ і авіаційне агентство Росії, Росавіація, втрутилися, щоб забезпечити безпеку приміщень, оголосивши про закриття аеропорту до наступного вівторка з початковим призупиненням усіх польотів до 61 листопада.

Інцидент викликав швидке засудження на міжнародному рівні. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав російську владу до рішучих дій проти погромників, наголосивши на необхідності стримати зростання антисемітських настроїв. Речник Білого дому також засудив цей інцидент, висловивши солідарність з єврейською громадою на тлі тривожного зростання кількості антисемітських епізодів у світі.

Після цього російський уряд закликав протестувальників припинити незаконну діяльність і не перешкоджати роботі аеропорту. Верховний муфтій Дагестану шейх Ахмад Афанді закликав до спокою, підкресливши, що такі питання не можуть бути вирішені шляхом насильницьких демонстрацій.

Події в аеропорту Махачкали підкреслюють ширшу геополітичну напруженість, що має місце, відображаючи відлуння ізраїльсько-палестинського конфлікту далеко за межами його епіцентру.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини