Головна / Вербна неділя 2023 - релігійне свято, яке щороку відзначається за тиждень до Великодня.

Вербна неділя 2023 - релігійне свято, яке щороку відзначається за тиждень до Великодня.

2023/04/02 - 23:42
Вербна неділя 2023 - релігійне свято, яке щороку відзначається за тиждень до Великодня.

В цей день діє пом'якшення у Великому пісті, дозволено вживати рибу, морепродукти, рослинну олію, гарячі страви та один келих вина. Також, на Вербну неділю українці прикрашають вербові гілки та відвідують церкви.

У Вербну неділю 2023 року це свято припадає на 16 квітня, а Вхід Господній до Єрусалима святкуватимуть 9 квітня.

Свято Вхід Господній до Єрусалима, яке щороку святкується за тиждень до Великодня, в Україні відоме як Вербна неділя. За Святим Письмом, саме в цей день Ісус Христос воскресив Лазаря, що помер кілька днів раніше в Віфанії. Коли Ісус з'явився у Єрусалимі, люди привітали його, кидаючи під його ноги пальмові гілки. Тому цей день називається Вхід Господній до Єрусалима.

В Україні, замість пальмових гілок, на Вербну неділю використовують вербові гілки, що стали символом цього свята. Ще однією особливістю цього дня є послаблення пістових обов'язків, тому віряни можуть вживати у їжу рослинну олію, морепродукти та гарячі страви. Також дозволяється випити по одному склянці вина.

Значення цього свята полягає в пам'яті про те, як Ісус Христос прийшов до Єрусалима, отримавши сердечний прийом з боку людей. Вербна неділя стала символом милосердя та привітності, яка повинна бути в серцях кожного вірянина.

Українці віддавна пов'язують природні явища зі здобутком врожаю та успіхом у житті. Так, якщо на Вербну неділю заморозки, можна очікувати гарний врожай фруктів. А якщо немає вітру та світить сонце, то передбачають тепле літо. Сильний вітер означає, що погода буде змінюватися весь літній період.

Щоб мати успіх у будь-якій справі, на Вербну неділю можна з'їсти шматочок освяченої верби. Якщо у цей день йтиме дощ, то очікуйте на врожайний рік. А мороз позначає, що ярові культури будуть гарно врожайні.

Церква забороняє виконувати будь-які роботи у Вербну неділю, а дівчатам не можна займатися рукоділлям. Навіть зайвий раз розчісувати волосся може накликати біду. Їжу краще приготувати заздалегідь, бо заборона стосується і випікання хлібців.

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини