Головна / Політика / У Фінляндії не виключають розвал ОБСЄ

У Фінляндії не виключають розвал ОБСЄ

У Фінляндії не виключають розвал ОБСЄ

Можливість розпаду ОБСЄ через відмову Росії та Білорусі схвалити головування Естонії є реальною.

Цей погляд висловив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто, інформує Yle.

"Якщо в 2024 році голова не буде призначений та не буде згоди щодо цього питання, то наступний рік може стати роком руйнації ОБСЄ як організації", - наголосив Хаавісто.

Безпека та співробітництво в Європі

Відзначимо, що статутом організації передбачено, що головування, яке переходить від однієї до іншої країни-члена, має бути затверджено всіма 57 державами-членами.

Але цього року Росія та Білорусь не визнали кандидатуру Естонії на посаду голови на наступний рік, і сама Естонія не намагається відмовитися від своєї кандидатури.

Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) було встановлено у 1994 році в Будапешті, коли ряд зустрічей з проблемами європейської безпеки та співробітництва призвели до створення незалежної організації.

Перша зустріч, присвячена безпеці та співробітництву в Європі, відбулася у 1975 році в Гельсінкі за ініціативою Фінляндії і особисто президента Фінляндії Урхо Кекконена.

Відомо, що ОБСЄ є єдиним європейським безпековим союзом, що включає Європу, Росію, США та Україну, а його основною ціллю є попередження конфліктів, моніторинг миру та спостереження за виборами.

Водночас заступник міністра закордонних справ Литви Мантас Адоменас стверджує, що Організація з безпеки та співробітництва в Європі у її поточному стані є недієвою. Вона буде такою, доки в її склад входять держави-агресори, такі як Росія та Білорусь.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини