Головна / OSINT / Росія відправляє на український фронт старі радянські танки Т-55

Росія відправляє на український фронт старі радянські танки Т-55

2023/05/08 - 21:53
Росія відправляє на український фронт старі радянські танки Т-55

Танки Т-55, прийняті на озброєння у СРСР у 1948 році. Ці танки настільки застарілі, що їх можна побачити у музеях, передає CNN.

Історик й куратор Імперського військового музею в Даксфорді, Джон Делані, розповів, що Т-55 був першим основним бойовим танком, використовуваним Радянським Союзом під час Холодної війни. Він пояснив, що до Т-55 на полі бою були три види танків, які виконували різні функції, а з середини 1950-х років з'явилася концепція основного бойового танка, який міг виконувати різні завдання.

Танки Т-55 відставали від озброєння Росії у 1980-х роках, але були консервовані замість утилізації. Делані вірить, що значна кількість цих танків зберігається у сховищах, очікуючи модернізації.

Супутникові зображення від 21-22 квітня показують, що Росія перевозить десятки танків зі складу на базі в Арсеньєві, на Далекому Сході. Західні чиновники у квітні повідомили CNN, що виявили старі танки біля лінії фронту.

Згідно з даними розвідувального веб-сайту Oryx, Росія втратила понад 1900 танків з початку вторгнення в Україну, що становить майже дві третини початкового запасу біля 3000.

Роберт Лі, колишній морський піхотинець США та науковий співробітник американського Інституту дослідження зовнішньої політики, зазначив, що Росія втратила багато обладнання, а виробництво нового є складним завданням.

"Вони випускають декілька нових танків, таких як Т-90, але для [необхідного] масштабу їм потрібно більше обладнання, ніж вони можуть виробляти. Тому вони залежать від старіших танків, щоб компенсувати це", - сказав він.

Крім того, Тревор Тейлор, директор Програми оборони, промисловості та суспільства Королівського інституту об’єднаних служб, відзначив, що санкції Заходу також ускладнюють виробництво озброєння в Росії.

Лі вважає, що використання Т-55 буде обмеженим: "Деякі з цих систем, імовірно, спочатку будуть застосовуватися в тиловій частині. Тому не обов'язково танки йдуть вперед, це може бути видом вогню на велику відстань".

Тим часом Делані вірить, що Т-55 можуть виявитися корисними. "Однією з можливих стратегій використання цього [танка] є встановлення його на оборонних позиціях, закопуючи танк у ямі, щоб була видна лише башта. Тоді їх можна використовувати для захисту лінії фронту від контратак", - сказав він.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини