Головна / Статті / Рейд на Курську область: цілі, результати, наслідки

Рейд на Курську область: цілі, результати, наслідки

2024/08/10 - 15:47
Рейд на Курську область: цілі, результати, наслідки

Третій день відбувається воєнна операція в Курській області. Деякі збройні формування (очевидно, ЗСУ, хоча жоден офіційний спікер в Україні цього поки не підтвердив) здійснюють зухвалий рейд в тилу ворога.

До вечора другого дня вже є результати: вдалося захопити досить великий за мірками цієї війни обсяг територій, а також, схоже, взяти під контроль важливий інфраструктурний об'єкт — газовимірювальну станцію «Суджа». Разом з тим, якогось стратегічного плану та мети в цій операції ми поки що не вбачаємо.

Що відбувається в Курській області? Яка мета рейду? Якими можуть бути наслідки? Давайте розбиратися.

➡️Що відбувається в Суджанському районі?

Одразу зазначимо, що не дуже коректно порівнювати події на Курщині з аналогічними рейдами РДК і ЛСР у березні цього року, як це роблять деякі колеги. Тоді бійці заходили малими групами (по суті, ДРГ), з мінімумом важкої техніки, а також створювали максимальний медійний ефект.

Цього разу все навпаки: особового складу більше (до 1000 осіб), номенклатура техніки суттєво розширена, координація також на рівні, а піару на цьому... нуль. Натурально жодних офіційних відомостей, майже всю інформацію про те, що відбувається, ми отримуємо від російських ЗМІ та Z-військкорів.

➡️Навіщо це потрібно?

Трактування подій сильно різняться, а в умовах відсутності офіційної версії домисли гуляють найрізноманітніші. Ми зібрали список із найбільш ймовірних.

▫️Велика провокація. Цей мотив операції офіційно озвучив Путін. Частково так воно і є — от тільки для провокації щось надто масштабно. ▫️Навмисна ескалація. Метою може бути спровокувати РФ на максимально жорстку (можливо, навіть неконвенційну) відповідь. Теж можливо, однак це ніяк не узгоджується з мирною риторикою, яка останнім часом постійно звучить від влади та особисто президента. ▫️Відтягування військ з інших напрямків. Наприклад, з Харківщини, Запоріжжя або Донбасу. Схоже на правду, от тільки сили нерівні: зайшли лише 1-2 батальйонами, цього занадто мало. ▫️Відволікання уваги від великої операції, яка планується на іншій ділянці фронту. Дуже ймовірне пояснення. ▫️Захоплення територій і критичної інфраструктури (від ГІС у Суджі, по якій йде весь транзит газу РФ через Україну в ЄС, до Курської АЕС) з метою подальшого торгу. Наприклад, можуть запропонувати обміняти КАЕС на окуповану ЗАЕС. Теж варіант, але дуже ризикований, а результат не гарантований. ▫️«Тактика тисячі порізів» і публічний ляпас російському керівництву. Мовляв, поки Путін пишається стабільністю, чужі війська ходять по прикордонню і навіть захоплюють досить значні території. Навряд чи саме це було головною метою, але як додатковий бонус — теж версія.

На наш погляд, єдиної причини того, що відбувається, не існує в принципі. Рейд, як і попередні схожі операції, може переслідувати комплекс цілей.

Як мінімум це провокує РФ, ескалює ситуацію і виставляє Кремль у невигідному світлі. Недарма ж навіть росіяни в соцмережах уже жартують на кшталт «підсумки СВО якісь такі, дякую, Володимире Володимировичу». Як максимум у цьому рейді може матися стратегічне завдання відволікання уваги та розосередження ворожих військ. Також, можливо, буде спроба захоплення об'єктів інфраструктури.

Головне питання: а що далі, якими можуть бути наслідки?

➡️Що далі?

На початку тексту ми сказали, що наразі глобального задуму в тому, що відбувається, не бачимо. Оскільки події знаходяться в динаміці, не виключено, що в найближчі день-два ситуація проясниться. Але конкретно зараз ми не до кінця розуміємо, навіщо це потрібно.

Очевидно, що приєднання Суджі та проголошення там «Курської народної республіки» в плани Києва не входить. Також очевидно, що загалом окупація «канонічної» території РФ Україні теж навряд чи потрібна. Та й не вийде зробити це силами 1-2 батальйонів.

Захоплення ГІС, по якій йде транзит через Україну? Теж сумнівно. Адже транзит можна заблокувати і всередині України, на нашій території. Захоплення Курської АЕС? Має право на життя і загалом виглядає потужно. Операція «баш на баш»: ви нам ЗАЕС, ми вам КАЕС. Але і тут маса питань:

▫️Чи вдасться до неї дійти? Це 90 км від Суджі по дорогах і близько 60 км по прямій. ▫️Чи вдасться її захопити такими малими силами? ▫️Чи вдасться її утримати? Як отримувати підкріплення, боєкомплект, припаси? ▫️Як на це відреагує світ? Чи не зіткнеться Україна з обвинуваченнями у ядерному тероризмі? ▫️Як відреагує РФ? Радикально, на кшталт оголошення війни, або черговим масованим ракетним ударом? Хорошого немає ні в одному з варіантів.

Питань насправді багато. Очевидно також, що ця історія ускладнить гіпотетичні мирні переговори (нагадаємо, Україна офіційно хоче бачити РФ на другому саміті миру) і ескалює ситуацію.

➡️ Підсумуємо.

Усією інформацією на рівні командування та спецслужб ми не володіємо — можливо, десь помиляємось і найближчим часом стане зрозумілий глобальний задум. Але конкретно зараз бачимо ситуацію так: зухвалий гучний рейд, але без чіткої конкретної мети — «навести суєту». Можливо, це і є мета? Слідкуємо далі.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини