Головна / Політика / Польща розмістила перші HIMARS на кордоні з Калінінградським анклавом РФ

Польща розмістила перші HIMARS на кордоні з Калінінградським анклавом РФ

2023/05/15 - 20:00
Польща розмістила перші HIMARS на кордоні з Калінінградським анклавом РФ

Перша поставка замовлених у США ракетних систем HIMARS буде розгорнута біля Калинінградського району Росії. У Варшаві мають намір придбати сотні таких ракетних систем залпового вогню (РСЗВ) і ведуть обговорення з американськими виробниками щодо локалізації виробництва.

Польща вже прийняла першу відправку американських РСЗВ HIMARS, яку вона планує розташувати в районі, що граничить з Росією. Це було оголошено в понеділок, 15 травня, міністром оборони Польщі Маріушем Блащаком.

"Цю зброю буде розміщено у північно-східному районі нашої країни. Її основна мета - стримувати агресора", - зазначив Блащак у коментарях для преси. У березні міністерство оборони Польщі вже повідомляло, що високоточні ракетні системи HIMARS будуть розташовані в військовому об'єкті, розташованому в Ольштині, приблизно в 80 кілометрах від кордону з російською Калинінградською областю, яку Польща перейменувала в Крулевецьку.

Блащак впевнений, що ракетні установки HIMARS "посилять польські військові сили на східному фланзі Польщі та на східному фланзі НАТО", як передає агентство AFP.
Варшава має намір придбати сотні систем HIMARS Ця відправка ракетних комплексів HIMARS прибула до Польщі за контрактом, укладеним у 2019 році з американським виробником Lockheed Martin. Польща в той час оплатила 20 установок HIMARS. Проте пізніше Варшава оголосила, що веде переговори з США про придбання більшого числа пускових установок цього типу.

"Конгрес США погодив продаж Польщі майже 500 пускових установок. Ці ракетні установки будуть доставлені до Польщі якнайшвидше. Ми намагаємося забезпечити, щоб новий контракт включав спільне виробництво HIMARS, як пускових установок, так і ракет, на території Польщі. Це мета, яку ми встановили для себе", - зазначив Блащак.

У січні 2023 року польський уряд оголосив про різке збільшення витрат на оборону до рекордних чотирьох відсотків від валового внутрішнього продукту (ВВП), а прем'єр-міністр Матеуш Моравецький наголосив, що Польщі потрібно озброїтися "швидше" через війну Росії проти України.

Південнокорейські аналоги HIMARS також бажані для Варшави Розуміючи, що виробництво замовлених HIMARS може зайняти більше часу, ніж було заплановано, Варшава домовилася з південнокорейським виробником ракетного озброєння про поставку приблизно 300 РСЗВ K239 Chunmoo, які мають схожі тактико-технічні характеристики з американськими системами. Варшава також планує придбати значну кількість ракет до південнокорейських систем разом з самими пусковими установками.

Перші РСЗВ K239 Chunmoo очікуються в Польщі вже в 2023 році. Згідно з даними польського спеціалізованого видання Defense24, однією з умов угоди є передача технологій для часткової локалізації виробництва цих систем у Польщі.

Нещодавно Польща оголосила про ряд угод з Південною Кореєю щодо закупівлі значних партій озброєння, зокрема, самохідних артилерійських установок (САУ) K9 Thunder, танків K2 Black Panther і бойових літаків FA-50. Деякі з цих угод передбачають можливість локалізації виробництва південнокорейського озброєння на польських підприємствах. Сукупна вартість цих угод складає мільярди доларів.

Ці дії Польщі свідчать про серйозність її намірів щодо посилення обороноздатності в умовах зростання регіональних напружень. Варшава прагне забезпечити максимальну готовність до відсічі можливої агресії, і в цьому контексті закупівля американських і південнокорейських ракетних систем є важливою частиною стратегії.

Водночас, ці кроки можуть викликати негативну реакцію з боку Росії, яка вже багато разів висловлювала протест проти розміщення в Європі нових ракетних систем США. Втім, у ситуації зрослого міжнародного напруження в регіоні, Польща, схоже, вважає такий крок обґрунтованим і необхідним для забезпечення своєї національної безпеки.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини