Головна / Війна в Україні / Перевірка звіту Amnesty International

Перевірка звіту Amnesty International

2023/04/29 - 20:32
Перевірка звіту Amnesty International

Незалежні експерти провели перевірку звіту Amnesty International щодо Збройних сил України та визнали його висновки недостатньо обґрунтованими.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на документи та джерело, знайоме з цим питанням.

Перевірка звіту

Після скандалу зі звітом, в якому ЗСУ звинуватили у порушеннях, Amnesty International замовила незалежну правову оцінку. Неопублікований документ розкриває, що загальний наратив першого звіту від 4 серпня 2022 року був названий двозначним, неточним та в деяких аспектах юридично сумнівним.

– Це особливо стосується початкових абзаців, які можна було б прочитати як такі, що натякають. Хоча це не було наміром АІ, що на системному чи загальному рівні українські сили були переважно або рівною мірою винні у смерті цивільних осіб в результаті нападів Росії, – йдеться у неопублікованому документі.

Пом'якшення тону

За словами джерела, перша версія звіту була жорсткішою, але в Amnesty International запропонували пом’якшити тон. Зокрема, вони змінили характеристику висновків організації про нібито порушення міжнародного права ЗСУ з необґрунтованих на недостатньо обґрунтованих.

Інформаційна нестача

Згідно з документом, Amnesty International не змогла суттєво взаємодіяти з українською владою у питаннях, чи були альтернативні місця для дислокації ЗСУ, чи можлива була евакуація або попередження цивільного населення. Група вважає, що було б краще використовувати обережнішу мову з огляду на нестачу інформації.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини