Головна / Політика / Канада ввела санкції проти Росії за руйнування культурних цінностей України

Канада ввела санкції проти Росії за руйнування культурних цінностей України

2023/06/10 - 22:45
Канада ввела санкції проти Росії за руйнування культурних цінностей України

Канада запровадила нові санкції проти російських фізичних та юридичних осіб. Ці заходи спрямовані на захист української культури від знищення з боку Росії.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі, повідомляється на сайті уряду.

Сьогодні міністр закордонних справ оголосила, що Канада запроваджує додаткові санкції проти Росії. Ці нові заходи є прямою відповіддю на спроби Росії знищити культурні об'єкти, інституції та ідентичність України.

Сьогоднішньою заявою Канада запроваджує санкції проти осіб, причетних до викрадення Росією українських культурних артефактів, намагаючись протистояти спробам Кремля "русифікувати" українську культуру.

До списку осіб, на яких поширюються санкції, потрапили українці, які працюють у музеях та інших культурних центрах, що співпрацюють з Росією.

Він також включає новостворені структури на тимчасово окупованих територіях України, такі як так звані міністерства освіти та культури, а також фізичні та юридичні особи, пов'язані з приватними військовими компаніями, які з'явилися в Україні та воюють на боці Росії.

"Ці санкції підтверджують непохитну відданість Канади підтримці народу України проти агресивної війни Росії, продовжуючи посилювати тиск на Росію та українців, які співпрацюють з російською адміністрацією в Україні, поки вони не припинять ці невиправдані атаки", - йдеться у заяві.

Історія зі "скіфським золотом"

Золото скіфів

Варто зазначити, що ці санкції з боку Канади були прийняті після гучного рішення голландського суду щодо "скіфського золота".

На початку 2014 року колекція "скіфського золота" з одного музею Києва та чотирьох музеїв Криму вирушила до Амстердама. Виставка під назвою "Крим - золотий острів у Чорному морі" мала проходити з лютого по серпень у столичному Археологічному музеї Алларда Пірсона.

Однак на той час в Україні вже відбувалася Революція Гідності, а в березні Росія анексувала Кримський півострів. Доля цінностей опинилася під питанням. Після окупації кримські музеї почали вимагати повернення колекції.

Справа щодо "скіфського золота" триває в Нідерландах з 2016 року. Вже тоді суд ухвалив рішення повернути колекцію цінностей Україні. Але музеї окупованого Криму почали оскаржувати це рішення.

Однак сьогодні, 9 червня, Верховний суд Нідерландів підтримав рішення про передачу "скіфського золота" Україні. Росія не змогла оскаржити право на цінності кримських музеїв.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини