Головна / Європейський Союз / ЄС пропонує заборонити доступ до портів для суден, що обходять санкції

ЄС пропонує заборонити доступ до портів для суден, що обходять санкції

2023/05/09 - 00:09
ЄС пропонує заборонити доступ до портів для суден, що обходять санкції

Європейський Союз запропонував заборонити доступ до своїх портів для суден, які намагаються обійти санкції на російську нафту, прагнучи заборонити транспортування її нафти та нафтопродуктів нижче цінових обмежень, встановлених Групою семи країн.

Цей захід є частиною широкого пакета санкцій проти Росії після її вторгнення на територію України, згідно з документами ЄС, які стали відомі Bloomberg. Маючи на меті вже встановлені цінові обмеження на російську нафту та нафтопродукти, акцент зараз переноситься на закриття лазівок і більш ефективне виконання обмежень.

Виконавчий орган ЄС зазначив "різке збільшення ошуканських практик та супутніх екологічних ризиків" суднами, які намагаються обійти цінове обмеження Г-7 та заборону на імпорт російської нафти до блоку. Судна, які підозрюються або виявляються у порушенні санкцій, проводячи перекачку нафти з судна на судно, повинні бути заборонені в європейських портах та шлюзах, зазначається в документі.

Перекачка нафти з судна на судно стала важливою у перевезенні нафти Москви на ринок після заборони Євросоюзом російської нафти угрудні. Основними точками перекачки російської нафти з грудня стали Сеута, іспанська анклава в Північній Африці, та біля грецького узбережжя поблизу Каламати.

На початку лютого іспанські власті надіслали лист місцевим фірмам, що надають послуги у сфері судноплавства, з нагадуванням про те, що сприяння такій діяльності може призвести до порушення санкцій. Компаніям ЄС заборонено надавати ряд послуг з транспортування нафти, якщо вантаж на борту куплено за ціною, не вище за цінове обмеження Г-7 у 60 доларів за барель.

Росія використовує великий флот старих суден, щоб обійти обмеження ЄС та Г-7. Багато з цих суден вже більше 20 років у експлуатації, їхні колишні власники розраховували продати їх на металобрухт. Замість цього вони передали їх нововиниклим компаніям, які продовжують використовувати їх.

В рамках планованого пакета санкцій, одинадцятого з лютого 2022 року, ЄС також запропонував вжити заходів щодо суден, які вимикають системи навігації. Для прийняття цих заходів необхідна підтримка всіх держав-членів ЄС.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини