Головна / Війна в Україні / Генсек НАТО: Усі країни-члени за прийняття України, але строки поки не визначені.

Генсек НАТО: Усі країни-члени за прийняття України, але строки поки не визначені.

2023/05/09 - 21:10
Генсек НАТО: Усі країни-члени за прийняття України, але строки поки не визначені.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у розмові з The Washington Post зазначив, що всі союзники Альянсу підтримують ідею вступу України, але конкретні терміни такого вступу поки не визначені.

Він також наголосив, що члени НАТО вважають, що Україна має право самостійно обирати свій шлях, і це рішення повинно прийматися в Києві, а не в Москві.

Столтенберг зазначив, що в даний час НАТО сприяє розвитку Збройних сил України, підтримуючи їх сумісність із силами Альянсу, а також реформування та модернізацію оборонних та безпекових структур.

Генсек НАТО вважає, що найважливішим завданням зараз є забезпечення перемоги України як суверенної, незалежної держави, оскільки без цього питання вступу до НАТО не буде актуальним.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба стверджує, що на липневому саміті НАТО в Вільнюсі Альянс має прийняти політичне рішення щодо визначення графіка вступу України або зобов'язатися зробити це до кінця року як сигнал для Росії. Президент України Володимир Зеленський також планує взяти участь у саміті.

Згідно з даними газети The Financial Times, США, Німеччина та Угорщина протистоять спробам Польщі та країн Балтії внести питання щодо членства України в НАТО на порядок денний липневого саміту в Вільнюсі.

Угорщина заявляла, що для вступу України до НАТО потрібне «схвалення» Росії. Київ негайно відреагував на ці заяви, наголосивши, що Україна не потребує згоди Росії для вступу до Альянсу.

30 вересня 2022 року, після того як президент Росії Володимир Путін оголосив про анексію окупованих територій України, Володимир Зеленський заявив про подачу заявки України на вступ до НАТО за прискореною процедурою. Генсек НАТО Єнс Столтенберг відзначив, що передумовою для початку переговорів щодо членства України в НАТО має стати її перемога, і в цьому процесі їй надають підтримку члени Альянсу.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини