Головна / Політика / Екс-президент США Клінтон передбачав агресію Путіна щодо України

Екс-президент США Клінтон передбачав агресію Путіна щодо України

2023/05/05 - 23:40
Екс-президент США Клінтон передбачав агресію Путіна щодо України

Путін відкинув "Будапештський меморандум" ще у 2011 році

Екс-президент Сполучених Штатів Білл Клінтон зазначив, що глава Російської Федерації Володимир Путін ще у 2011 році висловив свою незгоду з "Будапештським меморандумом", спрямованим на повагу до територіальної цілісності України у зв'язку з відмовою від ядерної зброї, повідомляє Ділова столиця.

Ця інформація міститься у матеріалі Financial Times.

Клінтон передбачав агресію Росії щодо України

За словами Білла Клінтона, після дискусії з Путіним у швейцарському Давосі у 2011 році, він зрозумів, що агресія Росії щодо України - "лише питання часу". Путін відкинув угоду, укладену за посередництвом США та погоджену його попередником Борисом Єльциним, про повагу до території України у зв'язку з відмовою Києва від радянського ядерного арсеналу.

Гілларі Клінтон про важелі впливу для України

У тому ж матеріалі Financial Times, дружина екс-президента США Гілларі Клінтон зазначила, що для припинення військових дій Україна повинна або перемогти Росію, або принаймні повернути окуповані території на сході після масштабного вторгнення. За її словами, Україні потрібні важелі впливу, і вона б не довірилася Путін у в переговорах, якщо українці – підтримуючи наших союзників – не матимуть достатньо важелів впливу.

Роль "Будапештського меморандуму" в українсько-російських відносинах

"Будапештський меморандум" був підписаний у 1994 році між Україною, Росією, США та Великобританією. Угода передбачала, що Україна відмовляється від ядерної зброї у своєму володінні в обмін на гарантії її територіальної цілісності та суверенітету.

Однак у 2014 році, після анексії Криму Росією та вторгнення на схід України, "Будапештський меморандум" був фактично порушений.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини