Головна / Військова допомога / Британія поставила Україні ракети великої дальності "Storm Shadow"

Британія поставила Україні ракети великої дальності "Storm Shadow"

2023/05/11 - 12:30
Британія поставила Україні ракети великої дальності "Storm Shadow"

Велика Британія надала Україні кілька крилатих ракет "Storm Shadow", що надає українським військовим нову можливість дальнобійного удару перед очікуваною контрнаступальною компанією проти російських військ, повідомили CNN декілька високопосадовців Заходу.

"Storm Shadow" - це дальнобійна крилата ракета зі стелс-можливостями, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. З дальністю стрільби більше 250 км, вона лише трохи не дотягує до здатності стріляти на 185 миль тактичних ракетних систем армії США, або ATACMS, які Україна давно просила.

Важливо, що "Storm Shadow" має дальність, достатню для удару глибоко в російсько-контрольовану територію в Східній Україні. Західний чиновник повідомив CNN, що Велика Британія отримала від українського уряду гарантії, що ці ракети будуть використані лише в межах суверенної території України і не в Росії. Британські чиновники часто публічно визнають Крим українською суверенною територією, описуючи його як "незаконно анексований".

Ракета є "реальною зміною гри з точки зору дальності", як повідомив старший військовий чиновник США CNN, і дает Києву здатність, яку він вимагав з початку війни. Як повідомляло CNN, максимальна дальність українських збройних сил за допомогою американської зброї становить близько 49 миль.

Розгортання ракет відбувається в той час, як українські сили готуються до контрнаступу, метою якого є відновлення контролю над територіями на сході та півдні країни, які зараз утримує Кремль.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що його країні все ще потрібно "ще трохи часу" перед тим, як розпочнеться контрнаступ, щоб дозволити більше обіцяної західної військової допомоги дістатися в країну.

"З [тим, що у нас є] ми можемо йти вперед і досягти успіху," сказав Зеленський європейським службам публічного мовлення в інтерв'ю, опублікованому в четвер. "Але ми втратимо багато людей. Я думаю, що це неприйнятно."

"Отже, нам потрібно почекати. Нам все ще потрібно ще трохи часу," додав він. Серед поставок, на які Україна ще чекає, - броньовані машини, включаючи танки, які, як сказав Зеленський, "прибувають партіями".

Це не перший раз, коли Британія виходить далі, ніж США, в питанні зброї, яку вона готова відправити в Україну. Вона була першим союзником, який оголосив, що відправляє сучасні західні танки в Україну, у січні обіцяючи 14 танків "Challenge 2", перш ніж США оголосили, що внесуть свої танки M-1 Abrams.

Раніше цього року британський прем'єр-міністр Ріші Сунак натякнув, що Британія розглядає можливість відправки дальнобійної зброї.

"Ми повинні допомогти Україні захистити свої міста від російських бомб та іранських дронів," сказав Сунак на Мюнхенській конференції з питань безпеки 18 лютого. "І саме тому Велика Британія буде першою країною, яка поставить Україні зброю більшої дальності."  - британський прем'єр-міністр Ріші Сунак.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини