Головна / Білл Клінтон вибачається перед Україною: роль у ядерному роззброєнні та підтримка проти агресії Росії

Білл Клінтон вибачається перед Україною: роль у ядерному роззброєнні та підтримка проти агресії Росії

2023/04/05 - 01:09
Білл Клінтон вибачається перед Україною: роль у ядерному роззброєнні та підтримка проти агресії Росії

Колишній президент США Білл Клінтон висловлює жаль щодо своєї участі у ядерному роззброєнні України, розглядає наслідки цього рішення та закликає міжнародне співтовариство активізувати підтримку України у боротьбі проти російської агресії.

Білл Клінтон, колишній президент США, публічно вибачився перед Україною через свою активну роль у роззброєнні країни в 1990-х роках. Він також зазначив, що міг недооцінити загрозу, яка могла виникнути для України з боку Росії.

Клінтон сказав: "Я відчуваю особисту причетність, тому що я змусив Україну погодитися на відмову від ядерної зброї. І ніхто з них не вірить, що Росія пішла б на це, якби Україна все ще мала свою зброю."

Колишній президент наголосив на своєму шоку від агресивних дій Росії, коли вона анексувала Крим. Він стверджує, що якби Україна була оснащена ядерною зброєю, війна можливо була б уникнута.

"Українці боялися віддати ядерну зброю, бо думали, що це єдине, що захищало їх від експансіоністської Росії. Путін, коли побачив нагоду, порушив угоду і спочатку захопив Крим. І я через це почуваюсь жахливо, тому що Україна є дуже важливою країною," – додав він.

Водночас, Клінтон висловив свої сумніви щодо ставлення Володимира Путіна до Будапештського меморандуму, який мав гарантувати безпеку України в обмін на відмову від ядерної зброї.

Незважаючи на свої раніші помилки, колишній лідер США не втрачає віри в підтримку України Європою та Сполученими Штатами у боротьбі проти російської агресії. Він закликав міжнародне співтовариство активізувати свої зусилля на захист суверенітету та територіальної цілісності України.

"Я переконаний, що Європа та США мають продовжити надавати Україні всебічну підтримку у боротьбі з російськими окупантами. Ми не маємо дозволити Росії знищити демократію та порушувати міжнародне право," – підкреслив Білл Клінтон.

Таким чином, колишній президент США розділяє переживання українців щодо ситуації на сході країни та визнає, що рішення щодо ядерного роззброєння України було помилковим. Зараз Білл Клінтон закликає міжнародне співтовариство прийняти відповідні заходи для захисту України від агресора та сприяти миру та стабільності в регіоні.

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини