Головна / Україна / Заява угорського політика про "дозвіл" Росії для вступу України в НАТО зустрічається з критикою

Заява угорського політика про "дозвіл" Росії для вступу України в НАТО зустрічається з критикою

2023/04/24 - 18:11
Заява угорського політика про "дозвіл" Росії для вступу України в НАТО зустрічається з критикою

Віцеспікерка парламенту Угорщини Дора Дуро заявила, що Україна нібито повинна отримати "дозвіл" від Росії на вступ до НАТО.

Однак така думка зустрічається з критикою, адже небезпечно ставити безпеку Альянсу в залежність від волі Москви.

"Дозвіл" Росії для вступу України в НАТО

За словами Дуро, такий "дозвіл" мав би допомогти уникнути безпекових ризиків. Вона зазначила, що доки кордони України оспорюються і триває збройний конфлікт, навіть власні правила НАТО виключають приєднання Києва до Альянсу. Це можливо лише за умови отримання схвалення Росії у вигляді певної угоди.

Українська відповідь на заяву

Речник МЗС України Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook відповів на заяву Дуро. Він наголосив, що Україна має суверенне право вільно обирати засоби безпеки для себе, і це було підтверджено всіма державами-членами НАТО, включаючи Угорщину. Ніколенко зазначив, що Україні не потрібен дозвіл Росії для вступу в Альянс.

Потенційні наслідки членства України в НАТО

Членство України в НАТО може допомогти запобігти повторенню російської агресії проти Європи в майбутньому. Водночас, ставлення безпеки євроатлантичного простору в залежність від волі Москви може стати небезпечним, як відзначив речник МЗС України.

Контекст відносин між Україною та НАТО

Нагадаємо, що Україна активно працює над своїм приєднанням до НАТО та зміцненням партнерства з Альянсом. НАТО, у свою чергу, підтримує суверенність та територіальну цілісність України та осуджує агресію Росії. Проте, окремі політики, як у даному випадку Дора Дуро, намагаються прив'язати безпеку Альянсу до рішень Москви, що може підірвати євроатлантичну безпеку.

Заява віцеспікерки парламенту Угорщини про "дозвіл" Росії для вступу України в НАТО викликає обурення та критику з боку українських політиків та громадян. Небезпечно ставити безпеку Альянсу в залежність від Москви, адже Україна має право самостійно визначати свою безпекову політику та стати членом НАТО без втручання з боку Росії.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини