Головна / Новини / У російському ув’язненні померла українська журналістка Вікторія Рощина

У російському ув’язненні померла українська журналістка Вікторія Рощина

У російському ув’язненні померла українська журналістка Вікторія Рощина

У російському ув’язненні померла позаштатна авторка "Української правди" Вікторія Рощина. У ГУР кажуть, що журналістку мали повернути в Україну найближчим часом, офіційного підтвердження щодо смерті РФ не надавала.

Джерело: керівник пресслужби координаційного штабу Петро Яценко в телемарафоні, представник ГУР Андрій Юсов у коментарі "Суспільному"

Пряма мова Яценка: "На жаль, інформація про смерть Вікторії підтверджена. Ми знали Вікторію. В 2022 році вона робила матеріали в координаційному штабі, тому для нас це надзвичайно сумна новина і для всієї української журналістики".

Деталі: За словами Яценка, про обставини смерті говорити зарано, їх встановлюють.

Юсов у четвер також повідомив, що Рощина мала бути включена до одного з найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати до в’язниці "Лефортово" у Москві, аби підготувати повернення в Україну.

Пряма мова Юсова: "Найближчим часом вона мала бути вдома, для цього було зроблено все необхідне".

Доповнено: У коментарі УП Юсов вказав, що офіційного підтвердження з боку Росії немає. У ГУР цю інформацію отримали і перевіряють. 

Передісторія:

  • В березні 2022 року Рощину захопили російські окупанти і 10 днів утримували в Бердянську.
  • У 2022 році Рощина написала для УП низку репортажів з тимчасово окупованих територій. Зокрема, про те, чим живе окупований Крим у війну, як на окупованій Донеччині проходив псевдореферендум, та показала фоторепортаж зі зруйнованого Маріуполя. 
  • Для того, щоб потрапити на окуповану територію, Рощина вирушила з України до Польщі 25 липня. Вона планувала через Росію дібратися на окупований схід України через 3 дні.
  • Рощина зникла 3 серпня 2023 року на окупованій Росією території, звідки вона робила репортаж. 
  • У травні 2024 року Росія вперше визнала, що затримала Рощину. Міністерство оборони РФ надіслало листа з підтвердженням її батькові, Володимиру Рощину.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини