Головна / Військова допомога / Сучасні ракети та радари на F-16 будуть загрозою для авіації РФ

Сучасні ракети та радари на F-16 будуть загрозою для авіації РФ

Сучасні ракети та радари на F-16 будуть загрозою для авіації РФ

Можливі поставки винищувачів F-16 для України, які були затверджені президентом США Джо Байденом під час конференції G7, безсумнівно, нададуть українським Військово-Повітряним Силам ту важливу повітряну бойову потужність, яка їм вкрай необхідна.

Проте, бойова здатність повітряних сил у великій мірі залежить від сучасних технологій, а деякі F-16 - це вже застарілі літаки.

Військовий експерт, британський віце-маршал авіації Шон Белл, і польський фахівець з військової авіації з порталу MILMAG.pl Ґжеґож Собчак описали потенційні складнощі, з якими Україна може зіштовхнутися при отриманні винищувачів F-16 від країн Заходу.

За словами Шона Белла, коли F-16 Fighting Falcon вперше взяв курс у небо в кінці 1970-х, це був надзвичайно легкий, маневрений і ефективний літак, що зробило його найбільш експортованою моделлю винищувача у світі.

Незалежно від впечатляючої фізичної маневренності та співвідношення тяги до ваги літака F-16, бойові можливості сучасних винищувачів значною мірою визначаються їх авіонічними технологіями.

Радар є вирішальним компонентом винищувача; з розвитком технологій, що дозволяють радарам виявляти об'єкти на більшій відстані і з більшою точністю, вдосконалюються й методи маскування. Розповсюджене висловлювання серед винищувачів гласить: "Хто бачить - той виграє", адже чим раніше ви виявите ворожий винищувач, тим раніше зможете запустити ракету, - розповідає експерт.

Старі F-16 можуть бути недостатньо ефективними Ймовірність того, що Україна отримає нові F-16, є низькою, оскільки вони досить коштовні, і Захід не бажатиме ризикувати цінним потенціалом у цьому конфлікті, вважає британський віце-маршал авіації.

Старі винищувачі мають менш потужні радари, вони видимі для радарів противника і оснащені застарілою авіонікою.

Хоча старі F-16 все ще здатні виконувати свої обов'язки, багато країн прагнуть оновити свій парк F-16 на новітні винищувачі F-35 Joint Strike Fighter, що робить доступними для України певну кількість F-16 з "великим пробігом".

Але з часом реактивні літаки стають менш надійними і збільшується залежність від запасних частин.

До радару, сучасним винищувачам також потрібні передові засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), захисні системи, інфрачервоні датчики, система передавання даних Link-16 і комп'ютерна система для програмування та доставки зброї нового покоління "повітря-повітря" і "повітря-земля".

Крім цього, необхідна підготовка пілотів і наземного обслуговування, зброя, запасні частини, інструменти для наземного планування, розвідка та комплекс допоміжної інфраструктури.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини