Головна / Новини / ООН вимагає від Росії підтвердити смерть української журналістки Рощиної у російському полоні

ООН вимагає від Росії підтвердити смерть української журналістки Рощиної у російському полоні

2024/10/23 - 16:16
ООН вимагає від Росії підтвердити смерть української журналістки Рощиної у російському полоні

Управління Верховного комісара ООН з прав людини закликало російську владу надати підтвердження повідомлень про смерть української журналістки Вікторії Рощиної, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території України, під час висвітлення життя людей в умовах російській окупації.

Джерело: заява ООН

Деталі: Рощина була свавільно затримана російськими військами в окупованому Росією Мелітополі Запорізької області без суду і слідства та без пред'явлення звинувачень, після чого її депортували в Росію. 

Рощина – лауреатка премії "За мужність у журналістиці" Міжнародного жіночого медіафонду за 2022 рік, відома своїми незалежними журналістськими матеріалами про війну Росії проти України.

За даними правозахисників, востаннє Рощину бачили 8 вересня 2024 року в слідчому ізоляторі №2 Таганрога Ростовської області РФ. Однак відтоді її місцеперебування залишається невідомим. 

10 жовтня 2024 року батько Вікторії отримав лист із Міністерства оборони Росії, у якому без жодних документальних підтверджень зазначалося, що вона померла в полоні 19 вересня 2024 року. Жодних деталей щодо обставин чи причин її смерті не було надано.

Дослівно: "У разі підтвердження її смерті ми закликаємо негайно повернути її тіло на батьківщину, для проведення незалежного розслідування причин і обставин її смерті, включно з незалежним розтином. Якщо смерть підтвердиться, російська влада нестиме відповідальність за довільне позбавлення життя в умовах державного ув'язнення".

Довідково: СІЗО №2 в Таганрозі відомий катуваннями ув'язнених. Ті кому вдалося звільнилися звідти, розповідають про страшні тортури електрошоком, жорстокі побиття, зґвалтування, сексуальне насильство і відмову в наданні необхідної медичної допомоги.

"Таганрог відомий як одне з найбільш жорстоких місць утримання для українців на території РФ. Його називають пеклом на землі. Там усі, з кого хочуть зробити злочинців, зізнаються у злочинах – оговорюють себе. Потім їх переводять у Ростов та судять", – розповідає виконавча директорка громадської організації "Медійна ініціатива за права людини" Тетяна Катриченко.

Читайте також: In Memoriam: журналістка Вікторія Рощина, в якій було все, крім байдужості

Читайте тексти Вікторії Рощиної на УП

Передісторія:

  • В березні 2022 року Рощину захопили російські окупанти і 10 днів утримували в Бердянську.
  • У 2022 році Рощина написала для УП низку репортажів з тимчасово окупованих територій. Зокрема, про те, чим живе окупований Крим у війну, як на окупованій Донеччині проходив псевдореферендум, та показала фоторепортаж зі зруйнованого Маріуполя. 
  • Вікторія Рощина зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території України, де вона виконувала свою журналістську роботу, плануючи висвітлити життя людей в умовах окупації.
  • У травні 2024 року Росія вперше визнала, що затримала Рощину. Міністерство оборони РФ надіслало листа з підтвердженням її батькові, Володимиру Рощину.
  • 10 жовтня керівник пресслужби координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в телемарафоні повідомив, що у російському ув’язненні загинула позаштатна авторка "Української правди" Вікторія Рощина. У ГУР кажуть, що журналістку мали повернути в Україну найближчим часом.
  • Згодом уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що має від російської сторони підтвердження про загибель української журналістки.

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини