Головна / Війна в Україні / Німеччина вимагає від Китаю гарантій, що він не допомагатиме росії

Німеччина вимагає від Китаю гарантій, що він не допомагатиме росії

2023/05/09 - 21:40
Німеччина вимагає від Китаю гарантій, що він не допомагатиме росії

Німеччина бажає, щоб Пекін забезпечив гарантії щодо недопомоги Росії уникаючи європейських санкцій, тоді як Китай попереджає Берлін та Європу про можливість розриву економічних зв'язків з Китаєм під час зустрічі керівників дипломатичних установ двох країн у Берліні у вівторок.

Запроваджені санкції не повинні «підриватися обхідними шляхами», заявила на спільній прес-конференції міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

«Особливо важливо, щоб російські збройні компанії отримували товари військового призначення», - сказала вона, додавши, що всі країни, включаючи Китай, повинні вжити заходів, щоб зобов'язати свої компанії.

Бербок привітала нещодавній телефонний розмову президента Китаю Сі Цзіньпіна з президентом України Володимиром Зеленським і закликала Китай відіграти більш вирішальну роль у припиненні війни Росії в Україні.

З іншого боку, Китай висловив стурбованість у зв'язку з наростанням переговорів про те, що Європа «знижує ризик» своїх відносин з Китаєм.

Згідно з даними Державного департаменту США, зниження ризиків стосується концепції «фінансові установи припиняють або обмежують ділові відносини з клієнтами чи категоріями клієнтів з метою уникнення, а не управління ризиками».

«Якщо усунення впливу Китаю здійснюєтьться в ім'я усунення ризиків, то насправді це усунення можливостей, співпраці, стабільності та розвитку», — заявив міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган на спільній прес-конференції. «Ми повинні рішуче протистояти так званому вправі з роз'єднання та зберігати високий ступінь бдительності щодо нової холодної війни. Німеччина, Китай та Європа повинні об'єднати зусилля, щоб забезпечити стабільність та безперебійність глобальних виробничих та постачальних ланцюгів», — додав він.

Що кажуть інші лідери: канцлер Німеччини Олаф Шольц у своєму виступі в Європейському парламенті у вівторок закликав до більш різноманітних торговельних зв'язків з Європою, зокрема нових угод з такими країнами, як Мексика, Індія, Австралія та Кенія.

Президент Європейської ради Урсула фон дер Ляйен також закликала знизити ризики відносин ЄС з Китаєм за допомогою дипломатії, а не роз'єднанням, у своїй промові ще в березні перед тим, як вона відправилась на спільний візит до Пекіну з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Візит Цінь до Берліна означає напружений тиждень китайсько-європейської дипломатії у блоку: Цінь вилітає до Парижа в середу, а потім до Осло, а Бербок відправляється до Парижа пізно ввечері у вівторок для очікуваної зустрічі з Макроном.

Джерело: CNN

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини