Головна / Новини / Медіарух звернувся до Зеленського через тиск з боку влади на "Українську правду"

Медіарух звернувся до Зеленського через тиск з боку влади на "Українську правду"

Медіарух звернувся до Зеленського через тиск з боку влади на "Українську правду"

У зв'язку з інформацією "Української правди" про тиск з боку влади, Медіарух закликав президента України Володимира Зеленського вжити заходів для припинення тиску на медіа з боку будь-яких держслужбовців чи радників, гарантувати прозорість та відкритість державних органів до спілкування з журналістами. 

Джерело: заява Медіаруху, оприлюднена Інститутом масової інформації 

Дослівно: "Особливе занепокоєння викликає практика, коли окремі радники та чиновники дозволяють собі втручатися в діяльність журналістів, накладаючи неофіційні обмеження на спілкування чиновників з медіа, блокуючи доступ окремих незалежних медіа з "чорного списку" до заходів та створюючи інші перешкоди для функціонування незалежних ресурсів.

Так, за інформацією наших колег з "Української правди", радник президента Дмитро Литвин, який раніше працював журналістом і політичним експертом, в останні місяці запроваджував обмеження на спілкування представників влади з журналістами редакції "Української правди".

Деталі: Також у заяві йдеться, що це не окрема проблема однієї особи, а значно ширша тенденція щодо звуження простору для незалежних медіа і намагання влади контролювати всі публічні дискурси.

"Ми спостерігаємо дедалі активніші спроби влади створити єдиний контрольований наратив, який обмежує критичний аналіз і різноманітність думок в інформаційному просторі Україні та звужує право людей на отримання суспільно-важливої інформації. Війна не може слугувати виправданням для таких дій", – зазначається в заяві.

Медіарух закликав президента України негайно вжити заходів для припинення тиску на медіа з боку будь-яких держслужбовців чи радників, гарантувати  прозорість і відкритість державних органів до спілкування з журналістами, а також надавати медіа безперешкодний доступ до інформації, яка є важливою для суспільства. 

Крім того, медійники додали, що конфлікти з незалежними медіа шкодять не лише репутації державних органів, а й країні загалом. 

"Медіа не є ворогом держави – вони є партнерами в боротьбі за свободу і демократичні цінності", –  зауважив Медіарух. 

Передісторія: 

  • 9 жовтня "Українська правда" повідомила про системний тиск з боку Офісу президента. Зокрема, йдеться про блокування спікерів від влади щодо спілкування з журналістами "Української правди" та участі в заходах; тиск на бізнес з метою зупинити рекламну співпрацю з "Українською правдою".
  • За даними УП, радник президента з питань комунікацій Дмитро Литвин спускає "заборони" для силовиків і чиновників на спілкування із журналістами "Української правди".

Знати більше: "Нові люди в старому Офісі. Хто і чим тепер займається на Банковій"

Довідково: Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Його було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали "UA: Перший", "Українське радіо", "Громадське радіо", ІА "Укрінформ", ІА "Інтерфакс-Україна", Liga.net, "Дзеркало тижня. Україна", НВ, "Цензор.нет", 5 канал, "Український тиждень", Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, "Детектор медіа", Інститут масової інформації, "Інтерньюз Україна", Центр демократії та верховенства права, Фундація "Суспільність", Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. 

Загалом до Медіаруху доєдналися понад 70 учасників. 16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту "Медіарух" для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. 

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини