Головна / Новини / Костін про втечу Дмитрука: я обурений, чому людина як по маслу перейшла нелегально держкордон?

Костін про втечу Дмитрука: я обурений, чому людина як по маслу перейшла нелегально держкордон?

2024/08/27 - 14:20
Костін про втечу Дмитрука: я обурений, чому людина як по маслу перейшла нелегально держкордон?

Генеральний прокурор Андрій Костін розповів, що слідство вивчає, яким чином позафракційний народний депутат Артем Дмитрук перетнув кордон, оскільки до цього можуть бути причетні службові особи різних органів.

Джерело: Костін під час Форуму керівників державних інституцій

Деталі: Журналістка запитала, чому підозру Дмитруку оголосили вже після того, як він виїхав з України. Костін відповів, що "його обурення більше, ніж обурення суспілства".

Пряма мова: "Ця ситуація викликала багато обурення у суспільстві. Я вам скажу відверто, що якби ви поставили мені це питання у неділю (25-го серпня), то мою відповідь навряд чи можна було цитувати. Бо було б дуже багато нецензурних слів. Тому що моє обурення навіть більше, ніж обурення суспільства...

Чому в цьому випадку людина як по маслу перейшла нелегально державний кордон? Це обурення я абсолютно поділяю".

Деталі: Костін розповів, що одразу було розпочато кримінальне провадження щодо нелегального перетину кордону і зараз ведуться слідчі дії. "Ми розуміємо, що ця людина перетнула державний кордон не самостійно, йому хтось допомагав. І можливо серед тих, хто допомагав, можуть бути службові особи різних органів. Ми докладаємо усіх зусиль, щоб їх встановити", - сказав Костін.

Дослівно: "Наразі ми встановили шлях, яким користувався підозрюваний. Це ділянка кордону з так званою Придністров’ю. Ми володіємо інформацією, в якій країні перебуває ця людина і перевіряємо ці дані, тому що по нашій інформації він подорожує по деяких країнах.

Ми вживатимемо всіх заходів задля його повернення в Україну міжнародно-правовими способами, якщо він не зробить цього добровільно. У нього ще є можливість з’явитися на допит слідчого.

Якщо він не з’явиться, то є певні механізми, які ми застосовуємо. Це звернення до суду, оголошення в розшук і запит на екстрадицію, якщо ми встановимо, в якій країні від буде знаходитися".

Передісторія:

  • У неділю 25 серпня стало відомо, що позафракційний народний депутат Артем Дмитрук, який в Україні захищав церкву Московського патріархату, незаконно виїхав за кордон.
  • У Державному бюро розслідувань підтвердили, що Дмитрук незаконно перетнувкордон на Одещині і потрапив у Молдову.
  • Генеральний прокурор Андрій Костін 25 серпня повідомив про підозру цьому чинному народному депутатуУкраїни в участі у нападах на громадян, у тому числі правоохоронця, замаху на викрадення вогнепальної зброї тощо.
  • Правоохоронці також відкрили кримінальне провадженняза ч. 3 ст. 332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).
  • Сам Дмитрук перед виїздом заявляв, що йому погрожують і переслідують через переконання. 

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини