Головна / Війна в Україні / Команда Байдена побоюється наслідків невдалого українського контрнаступу

Команда Байдена побоюється наслідків невдалого українського контрнаступу

2023/04/25 - 21:53
Команда Байдена побоюється наслідків невдалого українського контрнаступу

Адміністрація Байдена потихеньку готується до того, що якщо весняний контрнаступ України не виправдає очікувань, критики всередині країни і союзники за кордоном будуть стверджувати, що Америка теж не впоралася.

Неминучий контрнаступ України буде спробою повернути захоплені Росією території, найімовірніше, на сході і півдні, хоча з оперативних міркувань жоден високопосадовець з Києва не розкриває подробиць.

«Якщо український контрнаступ не буде успішним, адміністрація має звинувачувати лише себе, що затримала певні види озброєння та допомогу саме тоді, коли це було найбільш необхідно» - Ярослав Трофімов, головний міжнародний кореспондент The Wall Street Journal. 

Джерело: politico

Публічно команда президента Джо Байдена висловила непохитну підтримку Україні, пообіцявши постачати їй зброю та економічну допомогу "стільки, скільки буде потрібно". Але якщо сезон бойових дій, що наближається, принесе обмежені успіхи, представники адміністрації в приватних розмовах висловлювали побоювання, що Україна зіткнеться з двоголовим монстром, який атакуватиме її з яструбиного і голубиного боків.

З одного боку, хтось скаже, що досягнення України спрацювали б, якби адміністрація надала Києву все, що він просив, а саме: ракети більшої дальності, винищувачі та більше засобів протиповітряної оборони. Інша сторона, як побоюються представники адміністрації, стверджуватиме, що недоліки України доводять, що вона не може повністю витіснити Росію зі своєї території.

Це навіть не враховує реакцію союзників Америки, переважно в Європі, які можуть розглядати мирні переговори між Україною і Росією як більш привабливий варіант, якщо Київ не зможе довести, що перемога не за горами.

В адміністрації підкреслюють, що роблять все можливе, щоб весняний наступ був успішним.

"Ми майже задовольнили запити на те, що, за словами [України], потрібно для контрнаступу, оскільки за останні кілька місяців ми різко збільшили поставки зброї і техніки в Україну", - сказав один з чиновників адміністрації, який, як і інші, побажав залишитися анонімним, щоб обговорити делікатні внутрішні питання.

Але віра в стратегічну мету - це одне. Інша справа - віра в тактику, і за зачиненими дверима адміністрація стурбована тим, чого може досягти Україна.

Ці побоювання нещодавно вилилися назовні під час витоку секретної інформації в соціальні мережі. У цілком таємній оцінці від початку лютого зазначалося, що Україна не зможе досягти своїх контрнаступальних цілей. Більш сучасні американські оцінки свідчать, що Україна може досягти певного прогресу на півдні та сході, але не зможе повторити минулорічний успіх.

Україна сподівалася розірвати сухопутний міст Росії до Криму, але американські чиновники тепер скептично ставляться до того, що це станеться, за словами двох чиновників адміністрації, знайомих з оцінкою. Але в Пентагоні все ще сподіваються, що Україна зможе перешкодити російським лініям постачання туди, навіть якщо повна перемога над нещодавно укріпленими російськими військами виявиться надто складною для досягнення.


Більше того, американська розвідка вказує на те, що Україна просто не має можливості витіснити російські війська з тих місць, де вони глибоко закріпилися - і таке ж відчуття, за словами офіційних осіб, склалося і на полі бою в інших частинах України. Президент України Володимир Зеленський заявляє, що США не озброїли його війська належним чином, а отже, до цього часу контрнаступ не може розпочатися.

Існує думка, що Київ, за словами американських офіційних осіб, готовий розглянути питання про коригування своїх цілей, і більш скромну мету буде легше продати як перемогу.

За словами помічників, обговорювалося питання про те, щоб представити це українцям як "припинення вогню", а не як постійні мирні переговори, залишаючи двері відкритими для України для повернення більшої частини своєї території в майбутньому. Києву потрібно було б надати стимули: можливо, гарантії безпеки на кшталт НАТО, економічну допомогу від Європейського Союзу, більшу військову допомогу для поповнення і зміцнення українських збройних сил тощо. Помічники також висловили сподівання на те, що Китай знову залучить Україну до переговорів, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів.

Але це все одно призведе до дилеми, що станеться далі, і наскільки жорстко відреагують внутрішні критики.

"Якщо контрнаступ не буде успішним, адміністрація буде винна лише в тому, що утримувала певні види озброєнь і допомоги в той час, коли це було найбільш необхідно", - сказав Курт Волкер, спеціальний представник з питань України в адміністрації Трампа.

Контрнаступ, який не виправдав очікувань, також змусить союзників в іноземних столицях замислитися над тим, скільки ще вони можуть виділити, якщо перемога Києва виглядає все більш віддаленою.

"Європейська громадська підтримка може з часом зменшитися, оскільки європейські енергетичні та економічні витрати залишаються високими", - сказала Клементина Старлінг, директор і науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council у Вашингтоні, округ Колумбія, - "Розкол трансатлантичної підтримки, ймовірно, зашкодить внутрішній підтримці США, і Конгрес і адміністрація Байдена можуть зіткнутися з труднощами в її збереженні".

Багато європейських країн також можуть підштовхнути Київ до припинення бойових дій. "Невдалий контрнаступ викличе подальші питання про те, як виглядатиме результат війни, і до якої міри можна досягти рішення, продовжуючи лише надсилати військову зброю та допомогу", - сказав Старлінг.

Байден та його головні помічники публічно наголошували, що Зеленський повинен розпочати мирні переговори лише тоді, коли буде готовий. Але Вашингтон також повідомив Києву про деякі політичні реалії: на певному етапі, особливо коли республіканці контролюватимуть Палату представників, темпи американської допомоги, ймовірно, сповільняться. Офіційні особи у Вашингтоні, хоча й не тиснуть на Київ, почали готуватися до того, як можуть виглядати ці розмови, і розуміють, що для Зеленського це може бути важким політичним завданням на батьківщині.

"Якщо Україна не може досягти значних успіхів на полі бою, неминуче виникає питання, чи не настав час для припинення бойових дій шляхом переговорів", - сказав Річард Хаас, президент Ради з міжнародних відносин. "Це дорого, у нас закінчуються боєприпаси, нам потрібно готуватися до інших непередбачуваних ситуацій по всьому світу".

"Цілком законно ставити всі ці питання, не ставлячи під загрозу цілі України. Це просто питання засобів", - сказав Хаас.

Раніше цього місяця Андрій Сибіга, заступник голови офісу Зеленського, заявив Financial Times, що Україна буде готова до переговорів, якщо її війська підійдуть до порогу Криму. "Якщо нам вдасться досягти наших стратегічних цілей на полі бою і коли ми будемо на адміністративному кордоні з Кримом, ми готові відкрити дипломатичну сторінку для обговорення цього питання", - сказав він.

Цей коментар був швидко спростований Тамілою Ташевою, представником Зеленського в Криму: "Якщо Росія добровільно не покине півострів, Україна продовжить звільняти свою землю військовим шляхом", - сказала вона в інтерв'ю POLITICO на початку цього місяця.

Це не додає Америці впевненості в тому, що війна сповільнилася до жорстоких бойових дій.

Обидві сторони обмінюються каральними ударами, зосередженими на невеликих містах, таких як Бахмут, і жодна з них не може повністю витіснити іншу. Російський наступ, розпочатий на початку цього року, що мав на меті активізувати військові зусилля Москви, захопив невелику територію ціною значних втрат і не зробив нічого, щоб змінити загальну траєкторію конфлікту.

Бойові дії також негативно позначилися на українцях. За чотирнадцять місяців конфлікту українці зазнали приголомшливих втрат - близько 100 000 загиблих, а багато з їхніх найкращих солдатів або виведені з ладу, або виснажені. Війська також витратили історичну кількість боєприпасів і озброєння, і навіть величезні можливості Заходу не в змозі задовольнити нагальні запити Зеленського.

Американські посадовці також поінформували Україну про небезпеку надмірного роздування амбіцій і надмірного розпорошення військ. Це те саме попередження, яке Байден зробив тодішньому президенту Афганістану Ашрафу Гані, коли Талібан під час виведення американських військ у 2021 році захопив всю територію країни.

Але шанси на те, що Україна відступить від своїх найвищих прагнень, м'яко кажучи, малоймовірні. "Складається враження, що це єдина і остання можливість для України показати, що вона може перемогти, що, звичайно, не відповідає дійсності", - сказала Аліна Полякова, президент і виконавчий директор Центру аналізу європейської політики у Вашингтоні, округ Колумбія.

Читайте також:

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини