Головна / Як 21-річний гвардієць, Джек Тейшейр, міг отримати доступ до таємних документів Пентагону

Як 21-річний гвардієць, Джек Тейшейр, міг отримати доступ до таємних документів Пентагону

Як 21-річний гвардієць, Джек Тейшейр, міг отримати доступ до таємних документів Пентагону

Розпідаємо про 21-річного гвардійця Джека Тейшейра, який отримав доступ до таємних документів Пентагону, його звинувачення та наслідки для системи захисту державних таємниць США та міжнародних відносин.

Як 21-річний гвардієць отримав доступ до таємних документів Пентагону?

Головне питання, яке турбує сьогодні світ, стосується того, як 21-річний гвардієць зміг отримати доступ до таємних документів Пентагону такої неймовірної ваги, і чому йому взагалі могли довірити такі завдання. Відповіді на ці запитання виявилися банальними.

Джек Тейшейр та його робота на військовій базі

Джек Тейшейра, якого підозрюють у зливі, працював на військовій базі в Массачусетсі і займався обслуговуванням кіберсистем. Іншими словами, він був IT-фахівцем, і завдяки цьому міг мати доступ до різного роду інформації, в тому числі таємної.

Процедури отримання доступу до засекреченої інформації

Для роботи із засекреченою інформацією в американському війську потрібно пройти низку перевірок та отримати відповідний рівень доступу. Також люди, які працюють з таємними документами, зазвичай підписують договір про нерозголошення. Тейшейра, вочевидь, всі ці процедури пройшов.

Чому вік та ранг Тейшейри не стали на заваді?

Причина насправді проста: більшість військових в США — молоді люди, і долучати їх до операцій різного рівня, в т.ч. засекречених, як виявляється, звична практика, яка до цього не давала таких збоїв. Це підтверджують і колишній конгресмен та пілот ВПС США Адам Кінцінгер, генерал у відставці Марк Гертлінг і ветеран морської піхоти Ерік Гарсія.

Адам Кінцінгер зазначає: “Тут немає глибшої змови… Молоді люди низького рангу мають доступ до розвідувальної інформації”. Генерал Марк Гертлінг додає: “Аналітики розвідки та ІТ-фахівці — здебільшого молодь. І тисячі з них виконують свою роботу чудово. Цей хлопець був винятком”. Ерік Гарсія пригадує, що він мав доступ до цілком таємних документів у віці 18 років. А коли йому виповнилось 21, він уже здійснив дві поїздки в Ірак.

Що з цим збирається робити Пентагон?

Пентагон заявляє, що вже переглянули, кому і яким чином надається засекречена інформація — і звузили коло цих людей. Однак дехто вважає цього недостатнім. Відповідей і пояснень тепер зокрема вимагають в Конгресі.

Вплив на систему захисту державних таємниць та міжнародні відносини

Цей інцидент піднімає багато питань про вразливість системи захисту державних таємниць у США. І небезпідставно. Про вплив на довіру міжнародних партнерів — взагалі окрема історія.

Звинувачення проти Джека Тейшейри

Джеку Тейшейрі висунули звинувачення за двома пунктами, пов’язаними з розповсюдженням таємних документів США. Разом ці два обвинувачення передбачають максимальне покарання у вигляді 15 років позбавлення волі. Він звинувачується у несанкціонованому вилученні, зберіганні та передачі секретної інформації.

Юристи кажуть, що за кожен злитий документ максимально може загрожувати до 10 років ув'язнення. Тейшейра нібито опублікував у мережі близько 300 знімків таємних документів.

Підсумок

Скандал з Джеком Тейшейрою та його отриманням доступу до таємних документів Пентагону продовжує набирати обертів. І хоча він викликав певні зміни у системі надання доступу до засекреченої інформації, це не знищує загальних побоювань щодо вразливості системи захисту державних таємниць США та довіри міжнародних партнерів.

В цьому випадку, Джек Тейшейра став винятком серед молодих військових, які зазвичай відповідально виконують свої обов'язки. Проте, його дії привернули увагу до питань, які можуть вплинути на національну безпеку країни та її міжнародне співробітництво.

Щоб залишити коментар, будь ласка, авторизуйтесь.

Популярні новини
Останні новини
Подивитись всі новини